"Stevige jongen, die vlot naar binnen loopt"

AMATEURBROUWER PAKT UIT MET 'EGIDIUS WINTERBIER'

Wim Caudron (m.) stelt z'n nieuw winterbier voor in café Acht.
GDR Wim Caudron (m.) stelt z'n nieuw winterbier voor in café Acht.
Amateurbrouwer Wim Caudron pakt uit met een Egidius Winterbier. De man brengt hiermee een type bier op de markt dat in de jaren 1800 zeer bekend was in Engeland. Caudron verwijst ook met de naam graag naar het verleden. "Het is een eerbetoon aan de stamvader van de familie Caudron", zegt hij. "Egidius Caudron was ook burgemeester in deze regio en zelf ook brouwer."

Twee passies heeft Wim Caudron: als amateurbrouwer is hij lid van de Denderbelse bierclub De Belamis en hij houdt ervan stambomen uit te pluizen. Met zijn Egidius-bier brengt de man de twee liefdes samen.


"Om een geschikte naam te vinden voor het bier, gebruikte ik de kennis die ik uit mijn opzoekingen voor de familiestamboom haalde", zegt hij. "Die gaat terug tot 1565 in het Noord-Franse Picardië. Egidius Caudron werd geboren in 1595 en werd burgemeester van Moorsel-Land van Aalst. In 1636 woonde hij in het Land van Dendermonde. En hij bleek ook zelf brouwer. Het zit me dus in de genen, die liefde voor bier."

Toppers

Caudron kent er wel wat van, want bij een bierwedstrijd van Brouwland voor hobbybieren behaalde hij een mooie achtste plaats en werd zelfs de eerste van Oost-Vlaanderen. "Het was de start van mijn Egidiusbier", zegt hij. "Een tripel en een zomerbier waren mijn eerste toppers, maar ik voeg er nu ook een winterbier aan toe. Zo kunnen liefhebbers het hele jaar door een aangepast biertje drinken. Ik kreeg veel vraag naar een winterbier en ben er graag aan tegemoetgekomen."

Eerbetoon

De Egidius Winter is een ietwat sterker, donker bier van negen graden. "Een proefbrouwsel viel meteen erg in de smaak", zegt Caudron. "Dus lanceren we dit winterbier met veel plezier. Het is een mooi eerbetoon aan de stamvader van mijn familie. De Egidius Winter is een stevige jongen, die vlot naar binnen loopt, maar tegelijk toch een stevigie bitterheid heeft en lange afdronk. Ideaal voor op koude winteravonden dus. Er zijn zelfs toetsen van rood fruit, koffie en chocolade aanwezig. Mijn nieuwe bier behoort tot de groep van stout-bieren, een type dat in de jaren 1800 zeer bekend was in Engeland."


Voorlopig is het nieuwe bier als 'Egidius Winter' te verkrijgen, maar Caudron plant om het later onder de naam 'Egidius Donker' op de markt te brengen. Het zal alvast, net als de andere Egidiusbieren, in de cafés in Denderbelle geschonken worden. "Ik hoop dat op die manier veel liefhebbers van mijn ambachtelijk gebrouwen bier genieten", zegt Caudron.