Twee stemmen te kort op chaotische verkiezingsdag? Raadslid vraagt hertelling

Kartel Tope 8920 stapt naar Raad voor Verkiezingsbetwistingen

Luc Vandamme, Koen Bentein, Laurent Hoornaert en Frank Gheeraert van Tope 8920 op de verkiezingsdag, toen nog in volle spanning aan het wachten op de resultaten.
Christophe Deconinck Luc Vandamme, Koen Bentein, Laurent Hoornaert en Frank Gheeraert van Tope 8920 op de verkiezingsdag, toen nog in volle spanning aan het wachten op de resultaten.
Zeven weken na de gemeenteraadsverkiezingen dient het blauwgroene kartel Tope 8920 uit Langemark een verzoek in bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Tope 8920 kwam op 14 oktober twee stemmen tekort om een derde zetel te behalen en hoopt nu op een hertelling, al is het nog niet zeker of het zover zal komen.

Wie er op de dag van de verkiezingen bij was, zal kunnen getuigen dat het tellen van de stemmen in Langemark niet van een leien dakje liep. In het tweede telbureau kwamen de stembrieven pas vrij laat in de namiddag toe en werden de biljetten verschillende keren herteld. Uiteindelijk tekenden alle verantwoordelijken af en werd het resultaat naar buiten gebracht. Voorzitter Laurent Hoornaert van Tope 8920 verklaarde diezelfde dag nog verbaasd te zijn over het resultaat en overwoog toen een hertelling te eisen. Zijn partij had twee stemmen te kort voor een derde zetel in de gemeenteraad, wat hun kansen als potentiële coalitiepartner verkleinde. Bij de onderhandelingen om een meerderheid te vormen, verkoos CD&V in zee te gaan met N-VA en werd Tope 8920 naar de oppositiebanken verbannen.

Chaos

Het bleef zeven weken stil, maar nu heeft Laurent de daad bij het woord gevoegd en heeft hij een verzoek ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. “Onze getuigen, die in de tellokalen aanwezig waren als officiële observators, bevestigen dat na de eerste telling Tope 8920 in de drie telbureaus respectievelijk 257, 326 en 301 stemmen behaalde. Samen maakt dat 884 stemmen, waardoor TOPE 8920 op drie verkozenen zou uitkomen. Nadien, bij het tellen van de voorkeurstemmen, zijn in ieder telbureau nog aanpassingen gebeurd aan de lijststemmen, waarbij negen stemmen voor Tope 8920 ongeldig werden verklaard. Dit is een paar keer gebeurd, waarbij ook stemmen voor de andere lijsten, onder andere voor N-VA, ongeldig werden beschouwd. Dat heeft de nodige chaos veroorzaakt onder de tellers, waarbij geldige stemmen plots ongeldig verklaard werden en de tellers telkens het aantal lijststemmen per partij op het bord moesten aanpassen met alcoholstift en bordenwisser. Dat heeft de kans op menselijke fouten aanzienlijk doen stijgen. Dat gebeurde in elk van de drie telbureaus. In die omstandigheden is een vergissing van twee tot drie stemmen niet uit te sluiten en dat is net het aantel stemmen waaraan Tope 8920 genoeg heeft om een derde zetel te behalen.”

Geen onregelmatigheden

Jean-Marie Callewaert van oppositiepartij s.pa-Dynamisch, die ook in elk telbureau waarnemers had opgesteld, heeft zijn bedenkingen. “Ik was zelf aanwezig en heb net als onze ‘spotters’ geen onregelmatigheden vastgesteld. Wel werd in telbureau 2 een fout gemaakt bij het tellen, waardoor het aantal biljetten en het aantal stemmen niet overeenstemde, maar na een hertelling zijn de aanwezigen het toch eens geworden. Toen heeft niemand van de waarnemers aan de alarmbel getrokken, waardoor iedereen ervan uitging dat alles correct verlopen was. Laurent stuurt aan op een hertelling, maar ik betwijfel of dat nog iets zal veranderen, want er is een meerderheid van zestien op negentien. De coalitie is gevormd. In het uiterste geval kan er iemand afvallen, maar dan rijst de vraag of dat wel wenselijk is.”

Hoornaert verduidelijkt waarom hij zeven weken heeft gewacht om de stap te zetten. “De officiële termijn voor zo’n hertelling is tot 45 dagen na de verkiezingen en dat hebben we gerespecteerd. We hebben advies ingewonnen bij verschillende experts voor we dit verzoek hebben ingediend en zijn hierbij niet over één nacht ijs gegaan. Aangezien de kans op missen menselijk is, vragen we een hertelling van alle stemmen uit de drie telbureaus van de gemeente Langemark-Poelkapelle, met bijzondere aandacht voor de ongeldige stemmen, die aanvankelijk wel werden toegekend aan Tope 8920. Juist is juist.”

Dominique Cool van N-VA, die ondertussen naar voor werd geschoven als schepen voor Financiën, reageert verbaasd. ”Wij hebben geen weet van onregelmatigheden, maar zullen de beslissing van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen afwachten.” Die raad zal op 21 december beslissen of de aanvraag al dan niet ontvankelijk wordt verklaard.

Voorzitter van Tope 8920 Laurent Hoornaert.
Christophe Deconinck Voorzitter van Tope 8920 Laurent Hoornaert.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • nand nuyts

    Volgende keer beter. met een stem kan je ook verliezen.