The Poppy Cenotaph ingehuldigd in de regen

VREDESMONUMENT VERHUISD NAAR DUITSE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS

Op de Duitse militaire begraafplaats, net buiten het centrum van Langemark, kwamen op zaterdagnamiddag heel wat genodigden bijeen om het nieuwe vredesmonument, 'The Poppy Cenotaph', in te huldigen. Wim Opbrouck nam de rol van ceremoniemeester op zich.

Iets ten noorden van het 'Soldatenfriedhof' van Langemark, staat een stalen zuil rechtop van 7 meter hoog en 2 meter breed, met aan de voet 2.016 met de hand gesmede klaprozen, omgeven door 26 kunstpanelen. Het geheel vormt het nieuwe vredesmonument, dat werd vorm gegeven door ruim 100 kunstsmeden die er een week lang op de Grote Markt van Ieper samen aan hebben gewerkt, voor het naar de definitieve locatie verhuisde.

Op zaterdagnamiddag, uitgerekend een week voor Wapenstilstand, werd het indrukwekkende kunstwerk ingehuldigd. Na de inwijding van de nieuwe infoborden aan het onthaalpaviljoen, volgde een kransneerlegging op de Duitse militaire begraafplaats door alle aanwezige ambassadeurs. Alles werd in goede banen geleid door acteur Wim Opbrouck, die voor deze gelegenheid in de rol van ceremoniemeester was gekropen.

"Always remember the both sides of the line", zo startte hij zijn toespraak. "Bij het monument zal een vredesregister worden neergelegd, waar elke bezoeker een vredesboodschap kan achterlaten. Maar we hopen dat dit ook een ontmoetingsplaats kan worden voor jongeren en scholen om elkaar op deze plek te ontmoeten en de hand te reiken. Het moet een plek worden van bezinning en reflectie, in de schaduw van de Duitse militaire begraafplaats."

Stortbui

Heel even leek een stortbui de plechtigheid te verstoren, maar de acteur liet zich niet uit zijn lood slaan, zelfs niet toen hij maar net ontsnapte aan een koude douche van het water dat zich op het tentzeil had verzameld. Na toespraken van burgemeester Alain Wyffels (CD&V) en gedeputeerde Myriam Vanlerberghe (sp.a), kwamen alle ambassadeurs naar voor om een vredesboodschap achter te laten in het gedenkboek. Minister President Geert Bourgeois (N-VA) kon er niet bij zijn en had zich laten vervangen door zijn afgevaardigde, Cindy Verbrugghe.

Poëzie

Terence Clark, de ontwerper van het kunstwerk en kunstsmid Luc Vandecasteele uit Sint-Eloois-Winkel, de bezieler van het project, werden geroemd voor hun initiatief en hun inzet. Tijdens de inhuldiging was er naar goede gewoonte ook tijd voor poëzie en muziek. Toen 'Amazing Graze' weerklonk uit de doedelzakken van 'the Field Marschall Haig's Own Pipes and Drums' band uit Roeselare zorgde dat voor een kippenvelmoment. Maar de grote groep kinderen uit alle scholen van Langemark, Bikschote, Madonna, Sint-Juliaan en Poelkapelle, die samen met solist Willem Dekiere, het nummer 'Sing that song for peace' brachten, mochten op het grootste applaus rekenen.

Studentenfriedhof

Op de begraafplaats liggen ruim 44.000 Duitse en twee geallieerde soldaten begraven. De wijde omgeving van de begraafplaats staat in Duitsland bekend als de plaats waar op 21 oktober 1914 duizenden Duitse soldaten het leven hebben gelaten tijdens een aanval op Langemark. Omdat tussen de slachtoffers heel wat studenten zaten, wordt deze plek aangeduid als het 'Studentenfriedhof'. Tot op vandaag zijn er nog altijd Duitse steden waar in de namen van straten of pleinen wordt verwezen naar Langemark.

Kinderen zongen 'Sing that song for peace'.
Eric Flamand Kinderen zongen 'Sing that song for peace'.
Acteur Wim Opbrouck nam de rol van ceremoniemeester op zich.
Eric Flamand Acteur Wim Opbrouck nam de rol van ceremoniemeester op zich.
De doedelzakspelers zorgden met 'Amazing Grace' voor een kippenvelmoment. Aan de voet van het 7 meter hoge vredesmonument staan 2.016 met de hand gesmede klaprozen, omgeven door 26 kunstpanelen.
Eric Flamand De doedelzakspelers zorgden met 'Amazing Grace' voor een kippenvelmoment. Aan de voet van het 7 meter hoge vredesmonument staan 2.016 met de hand gesmede klaprozen, omgeven door 26 kunstpanelen.