Naaishop Marleen sluit na 20 jaar

UITBAATSTER ZOEKT GEEN OPVOLGSTER NU ZE OP PENSIOEN GAAT

Nadat eerder de bakkerij en de traiteurzaak in Sint-Juliaan werden gesloten, houdt nu ook Naaishop Marleen het na twintig jaar voor bekeken. Een teken aan de wand of is er toch nog toekomst voor kleine handelszaken in een dorp? "De concurrentie met de grote winkels is nadelig, maar er zal altijd nood blijven aan winkeltjes zoals het mijne", zegt Marleen Demeulenaere.

Wie de regionale krantenberichten van de voorbije jaren vluchtig doorneemt, zou weleens de indruk kunnen krijgen dat een generatie van winkeliers en kleine zelfstandigen is uitgedoofd. "We zijn genoodzaakt de deuren te sluiten, omdat we geen opvolgers vonden", klonk het vorig jaar nog in Bikschote bij schoenen Luypaert.

Ook in Sint-Juliaan gaat het ene rolluik na het andere voorgoed naar beneden. Nadat traiteurs Johan en Griet in 2013 de boeken dichtdeden en ook bakker Patrick Commeine in december de ovens stillegde, houdt nu Marleen Demeulenaere van Naaishop Marleen grote uitverkoop, met het oog op een sluiting. Twintig jaar lang stond zij tussen het naaigaren en de lingerie, maar binnenkort zou ze graag met pensioen gaan. Zo dreigt opnieuw een kleine detailhandelszaak voorgoed uit het dorpsbeeld te verdwijnen. "Maar bij mij ligt het iets anders dan bij de meeste van mijn collega's", verduidelijkt Marleen. "Ik ben nooit op zoek gegaan naar een opvolgster, want wij wonen hier en dan zouden we uit ons eigen huis moeten trekken. Dat zagen we niet zitten."

Tijd voor kleinkinderen

Uitgerekend vandaag is het twintig jaar geleden dat Marleen de deuren opende van haar naaishop.

"Nadat ik jaren een broodronde had gehad en mijn ouders had bijgestaan in de bakkerij, heb ik in 1997, samen met mijn echtgenoot, besloten om een naaiwinkeltje te openen. Dat begon heel bescheiden met naalden, garen en knopen, maar binnen enkele jaren breidde het aanbod uit met lakens, handdoeken, lingerie en ondergoed. Ik heb een mooi klantenbestand kunnen uitbouwen, maar ik ben nu op pensioengerechtigde leeftijd gekomen en het wordt tijd om wat te gaan reizen en om te genieten van onze kleinkinderen."

Open tot eind november

In tegenstelling tot wat veel collega-handelaars beweren, is er volgens Marleen wel degelijk nog een toekomst voor kleine speciaalzaken in een dorpje als Sint-Juliaan.

"Veel mensen menen dat de opkomst van grote winkelketens in de steden ons de das om heeft gedaan. Uiteraard is dat nefast voor de kleinhandel, maar binnen mijn branche heeft het in de grote steden tegelijk gezorgd voor een opmars van workshops voor naaien en breien. Daardoor lijken de mensen weer in gang geschoten en komen hier steeds vaker opnieuw klanten over de vloer met een specifieke vraag. Ik kan de mensen helpen met wat raad of een zeldzaam inzetstukje. Dat zal je in die grote winkels nooit vinden. Gelukkig zijn er nog altijd mensen die de moed hebben om iets nieuws te beginnen in een dorp als Sint-Juliaan, zoals Stefanie Dejonckheere uit Madonna, die hier in maart een winkeltje met babycadeaus zal opstarten. En om misverstanden te vermijden, mijn winkeltje blijft nog geopend tot eind november, tenzij ik plots helemaal door m'n voorraad zou zitten. (lacht)"

Marleen Demeulenaere in haar naaishop.
Eric Flamand Marleen Demeulenaere in haar naaishop.