Lokale partij wil eigen munteenheid invoeren in West-Vlaams dorp

Tope 8920 wil gemeentemunt invoeren

De mensen van Tope 8920 met hun eigen munteenheid.
Eric Flamand De mensen van Tope 8920 met hun eigen munteenheid.
Tope 8920, het nieuwe kartel van PROO!, Open Vld en onafhankelijken, had beloofd om nog voor de verkiezingen vernieuwend uit de hoek te komen en ze houden woord: zij stellen voor om een lokale munteenheid in te voeren waarmee je bij de plaatselijke handelaars terecht zou kunnen.

Als het van Tope 8920 afhangt, worden vrijwilligers die zwerfvuil opruimen of iets in het teken de gemeenschap uitvoeren voortaan uitbetaald in 'Langemarken' of 'Guynemers' en ruilen lokale handelaars voortaan hun cadeaubonnen voor deze nieuwe munteenheid. "De naam staat nog niet vast", verduidelijkt lijsttrekker Laurent Hoornaert. "Want daarover zouden we de inwoners van Langemark-Poelkapelle laten beslissen. Voor het idee spelen ze leentjebuur bij de Zuid-Franse gemeente Aigues-Mortes, waar al een lokale munt in omloop is, die een waar succes is en een boost betekende voor de plaatselijke economie. Maar mochten we dit concept waar kunnen maken, zou het wel een primeur zijn voor België."

Wordt dit het nieuwe betaalmiddel in Langemark-Poelkapelle?
Eric Flamand Wordt dit het nieuwe betaalmiddel in Langemark-Poelkapelle?

'Out of the box'

Concreet komt het erop neer dat de gemeenschapsmunt naast de euro kan worden gebruikt, eventueel met de goedkeuring van de Europese Muntunie, die het concept van een lokale munteenheid kan erkennen.


"In Zonnebeke wordt de Zonnebon verdeeld, in Roeselare en Ieper heb je de Kadobons. Wij willen 'out of the box' denken. Een eigen munt vergroot de veerkracht van de lokale economie, maar heeft ook een sociaal doel. De gemeente kan de munt inzetten om vrijwilligers te vergoeden, de kas van verenigingen te spijzen, die er op hun beurt mee kunnen betalen bij lokale handelaars die bereid zijn om zich aan te sluiten. Ook wie een leefloon ontvangt of een laag inkomen heeft, zou hiermee een extra vergoeding in lokale munt kunnen ontvangen, mits hij of zij zich bijvoorbeeld inzet als vrijwilliger in het rusthuis of een cursus budgetbeheer volgt."


Het blauwgroene kartel hoopt dat hun voorstel na de verkiezingen zal worden aanvaard door de gemeenteraad en toeristisch gepromoot door de gemeentediensten, die de deelnemende handelaars uitbetaalt als die dat wensen.


Mede-lijstduwer Luc Vandamme vervolgt: "We rekenen uiteraard op de lokale zelfstandigen om het project te laten slagen en op de inwoners om een naam te bedenken, maar ook met een ontwerp af te komen. Wij zijn er van overtuigd dat dit idee een extra promotie voor de gemeente zou kunnen inhouden."


De toekomst zal uitwijzen of er ooit 'Langemarknaren' over de toonbank zullen rollen.