Klant Le Jardin overleden na schermutseling

LAATSTE AVOND VAN POPULAIRE ZOMERBAR EINDIGT MET DRAMA

Beeld van de openingsavond van 'Le Jardin'.
Flamand Beeld van de openingsavond van 'Le Jardin'.
Een eerder banale schermutseling aan pop-upbar Le Jardin in Langemark is op een tragedie uitgedraaid. Frederic Verhelst (28) kreeg een duw, kwam kwalijk ten val, verkeerde in kritieke toestand en is intussen overleden. De politie voert een onderzoek.

Onherstelbare hersenschade: dat is de keiharde diagnose die dokters stelden nadat de kerngezonde Frederic Verhelst uit Langemark in de nacht van zaterdag op zondag naar het ziekenhuis werd overgebracht. De 28-jarige man, loodgieter van opleiding, was in de uren voordien met vrienden in zijn gemeente naar Le Jardin getrokken, de populaire zomerbar in de tuin achter het restaurant La Brasa. Ze zouden er zich goed amuseren, tijdens de laatste avond waarop Le Jardin open was. Rond sluitingstijd, om 2 uur, verliet Frederic naar verluidt in het gezelschap van twee vrienden de zomerbar.

"Op straat is er dan een schermutseling ontstaan en heeft Frederic een duw gekregen", zegt zijn vriendin. "Tenminste, dat is wat ik hoor van de politie. Ik ken één vriend die erbij was, maar heb nog niet de gelegenheid gehad om met hem te babbelen. Naar het schijnt is hij helemaal ondersteboven van wat gebeurd is."

Volgens de jonge vrouw, die acht jaar samen was met het slachtoffer, is haar vriend ongelukkig ten val gekomen. "Pal op zijn hoofd", zegt ze. "Een kwalijkere val kon hij niet maken. Voor hetzelfde geld was het een kneuzing, of hoogstens een armbreuk of zoiets. Maar dat geluk was Frederic niet gegund." Maandagavond kregen de jonge vrouw en de familie van Frederic te horen dat de onherstelbare hersenschade hem fataal zou worden. De politie is een onderzoek gestart. "Er zijn enkele mensen verhoord, maar het is nog te vroeg voor conclusies", klinkt het. Ook het parket is op de hoogte van de zaak.

Medeleven

Het incident is hard aangekomen bij de initiatiefnemers van de zomerbar Le Jardin. "Een getuige kwam bij ons aanlopen met de melding dat er iemand op de grond lag, op straat", zegt Rik Ostijn. "Ik ben direct gaan kijken en belde de hulpdiensten. Het slachtoffer was toen nog bij bewustzijn. Vreselijk dat dit moet gebeuren. Als organisator hebben wij niks te maken met het incident en we vinden het heel spijtig dat een mooie feestzomer zonder ook maar één probleem op deze manier moet eindigen. Dat de gevolgen zo zwaar zijn, raakt ons diep. Wij leven intens mee met de familie van het slachtoffer. Dit wens je niemand toe."