Georges bundelt 200 jaar burgemeesters in boek

Georges Vandromme met zijn boek '200 jaar burgemeesters in Langemark-Poelkapelle'.
Foto Flamand Georges Vandromme met zijn boek '200 jaar burgemeesters in Langemark-Poelkapelle'.
Georges Vandromme heeft het boek '200 jaar burgemeesters in Langemark-Poelkapelle' uitgebracht. "Het gaat om meer dan zomaar een chronologisch overzicht en de levensloop van 37 burgemeesters. Er staan ook bijzondere verhalen en verrassende anekdotes in."

Georges Vandromme ging negen jaar geleden met pensioen, maar vond al gauw een nieuwe passie. "Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen ben ik voorzitter van het hoofdtelbureau. We installeren ons dan in de raadszaal van het gemeentehuis en daar hangen foto's van diverse burgemeesters. Zo ging de bal aan het rollen. Ik ben ongeveer drie jaar bezig geweest met het schrijven. Daarvoor doorliep ik allerlei archieven in het gemeentehuis, het stedelijk archief in Ieper en het rijksarchief in Brugge."


Toch was het niet makkelijk om de nodige info te vinden. "Door de Eerste Wereldoorlog waren alle archieven van de gemeente verloren gegaan", zegt Georges, die in zijn boek de burgemeesters van Langemark, Poelkapelle en Bikschote - tot voor de fusies drie zelfstandige gemeenten - een plek geeft. "Van de meerderheid van de burgemeesters vond ik iemand van hun familie terug en liet hen de tekst lezen. Van de vroegere burgemeesters, overigens alleen maar mannen, is alleen nog ereburgemeester Willy Dewilde in leven."


Het boek telt 200 bladzijden en kost 22 euro. Het is te koop bij de toeristische dienst in het gemeentehuis en in de dagbladwinkels. (DBEW)