Gekke powertools racen om Europese titel

WEER KNOTSGEK KAMPIOENSCHAP ALS OPVOLGER VAN POMPOENSCHIETEN

Het publiek vergaapt zich aan de racebaan waar de machines het tegen elkaar opnemen met de Europese titel als grote doel.
Henk Deleu Het publiek vergaapt zich aan de racebaan waar de machines het tegen elkaar opnemen met de Europese titel als grote doel.
In een loods van een maïsdrogerij in Bikshote vond gisteren het Europees Kampioenschap powertoolracing plaats. Daarbij namen 19 teams het tegen elkaar op in een race over 25 meter, met een machine bestaande uit een kettingzaag of een slijpschijf. "De bedoeling van dit evenement is mensen weg te halen van achter hun computer en ze weer iets in elkaar te laten knutselen", aldus organisator Franklin Kinget.

Bikschote was tien jaar lang het decor van het wat, laat ons eerlijk zijn, knotsgekke EK Pompoenschieten. Omdat het terrein daarvoor te klein werd en de organistoren niet wilden uitwijken naar een andere gemeente, gaat sinds een tijdje het schieten niet meer door. Maar Bikschote zou Bikshote niet zijn, mochten ze er niet opnieuw uitpakken met een wat zotte activiteit, namelijk het EK Powertoolracing. "In de race rijden wagens die zijn vervaardigd uit elektrisch handgereedschap tegen elkaar", aldus Franklin Kinget, voorzitter van de organiserende Landelijke Gilde.

Bij de deelnemende tuigen kon je de meest bizarre creaties opmerken. Ook Duvelglazen en badeendjes mochten niet ontbreken.
Henk Deleu Bij de deelnemende tuigen kon je de meest bizarre creaties opmerken. Ook Duvelglazen en badeendjes mochten niet ontbreken.

Weg van de smartphone

In het reglement staat te lezen dat alle racewagens gebouwd moeten zijn met behulp van elektrisch handgereedschap dat in de hand kan worden gehouden en bediend door 1 persoon. Het kan dus gaan om haakse slijpers, boormachines, cirkelzagen en kettingzagen. Gereedschap op wielen, zoals grasmachines en compressoren, zijn niet toegelaten. Ook moeten de machines door middel van een normale 230V verlengkabel met eindstekker worden gevoed. "De kern van dit alles is dat veel mensen dingen in de virtuele wereld kunnen maken, maar in realiteit is dat wat anders. Wij willen de mensen wegkrijgen van achter hun laptop of smartphone en ze terug in een tuinhuis laten knutselen."


"De teams racen tegen elkaar op een houten baan van 25 meter lang, en dat gaat vrij snel. Wie het snelst de afstand aflegt is Europees Kampioen." Het gebeuren vond plaats in maïsdrogerij Dejonckheere in de Bikschotestraat. De dag begon met 'kip aan het spit' in de voormiddag. In totaal schreven zich 19 teams in, onder meer twee uit Nederland. Ook een paar leden van de Landelijke Gilde lieten zich niet onbetuigd in de race. "Ook ik heb een machine in elkaar geknutseld", aldus de voorzitter. "Die bestaat uit twee haakse slijpers die zijn gemonteerd op een licht chassis. Dat tuig zou tegen de 200 km per uur moeten kunnen rijden, maar in de praktijk lukt dat niet."

Henk Deleu

Hulp van borstels

Pieter Markey (26) uit Geluwe deed vroeger mee aan het pompoenschieten. "Het leek mij echter leuk om ook een machine te maken om aan deze wedstrijd deel te nemen", aldus de man, die een tuig met twee slijpschijven samenstelde. "Het grootste werk was het testen van onze wagen. Het moeilijkste is immers om de machine op de grond te houden. Wij werken daarom met borstels, zodat je een breder contactpunt hebt."


Filip Dael uit Bikshote bouwde zijn wagen met een bandschuurmachine en een bloembak. Ook sieren er enkel Duvelglazen op het tuig. "Testen heb ik niet gedaan, we gaan het gewoon proberen, meer niet. Volgend jaar wil ik het wel wat serieuzer aanpakken en gaan we voor de titel."


De race kon rekenen op nogal wat publieke belangstelling.


Het evenement werd ondersteund door Vind!, een rekruteringsbureau gespecialiseerd in vaste jobs bij bedrijven in Techniek, ICT en engineering. Door het EK Powertoolmachines te steunen, wil Vind! techniek op een originele manier in de aandacht brengen.

Henk Deleu
Henk Deleu