Bliksem slaat in op twee woningen

Enkele brandweermannen maken zich op voor warmtemetingen in de woning van Johny Vanacker, met op de achtergrond de verschroeide isolatie.
JVK Enkele brandweermannen maken zich op voor warmtemetingen in de woning van Johny Vanacker, met op de achtergrond de verschroeide isolatie.
Tijdens het onweer dat gisterenmiddag over Langemark-Poelkapelle trok, is de bliksem ingeslagen op twee woningen. De zwaarste schade bleef beperkt tot wat verschroeide isolatie, al had het volgens de brandweer wel veel erger kunnen zijn.

De brandweer kreeg de oproepen quasi gelijktijdig binnen. Eerst was er een inslag in de Poelkapellestraat, waar een bliksemschicht de schoorsteen raakte. De schade bleek mee te vallen. Omdat er meteen ook een oproep uit de Stadensteenweg kwam, werden de brandweercollega's uit Westrozebeke en Staden uitgestuurd.

Johny Vanacker.
Bas De Wilde Johny Vanacker.

Oorverdovende knal

"Ik was alleen thuis, toen ik rond 13.15 uur plots een oorverdovende knal hoorde", vertelt bewoner Johny Vanacker. "De elektriciteit viel uit en er was een brandgeur. Ik heb de brandweer gebeld. Die stelde vast dat de bliksem ingeslagen was in het dak. Ik ben er nog steeds niet goed van."


"De bewoners van deze villa hebben geluk gehad", zegt Johan Vandewalle, postoverste in Westrozebeke. "De bliksem sloeg achteraan in, op de nok van het dak. Vervolgens ging de schicht via een strook aluminium plakband onder het hele dak, om er weer aan dezelfde kant via een stalen dwarsbalk van het raam uit te komen. We hebben amper moeten blussen, maar er is wel heel wat isolatie verschroeid. Gelukkig is de bliksem onderweg nergens licht ontvlambaar materiaal tegengekomen, anders was het dak wellicht grotendeels vernield geweest."


Even later kwam een ladderwagen van het Roeselaarse korps ter plaatse, zodat het dak van de woning grondig gecontroleerd kon worden met warmtemeters. Na anderhalf uur was dat karweitje achter de rug, en werd de woning weer vrijgegeven. (BDW)