16 Duitse soldaten in alle stilte herbegraven

RESERVISTEN GEVEN MILITAIRE BEGRAAFPLAATS OPKNAPBEURT

Luitenant-kolonel Peter Weyers en twee reservisten van de Bundeswehr geven een graftegel een opfrisbeurt.
Christophe Deconinck Luitenant-kolonel Peter Weyers en twee reservisten van de Bundeswehr geven een graftegel een opfrisbeurt.
In alle stilte zijn zestien Duitse WO I-soldaten bijgezet in het massagraf van het 'Studentenfriedhof' van Langemark. "Ook deze soldaten zullen later nog een eerbetoon krijgen. Maar er worden zoveel stoffelijke resten gevonden, dat we die niet maandenlang in een garage willen laten liggen", zegt Karl-Heinz Voigt.

Al anderhalve week lang staan Duitse militaire voertuigen discreet opgesteld naast de militaire begraafplaats langs de Klerkenstraat. Een sobere Duitse vlag werd neergeplant tussen de gedenksteentjes. Een kleine groep Duitse militairen is er tot eind deze week druk in de weer met kruiwagens, borstels en schoppen om de begraafplaats een opknapbeurt geven. Niets laat vermoeden dat er onlangs zestien nieuwe lichamen aan het massagraf werden toegevoegd. "Het waren stuk voor stuk mannen die niet langer konden worden geïdentificeerd. We weten alleen dat het Duitse soldaten waren, die hier in de loop van de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Er is een kans dat hun namen al op de herdenkingsmuur prijken, al is dat lang niet zeker, want op die lijst staat slechts een fractie van de jongens die nooit werden teruggevonden", verduidelijkt luitenant-kolonel Peter Weyers van de Bundeswehr, de hedendaagse strijdkrachten van Duitsland.

Het 'Kameradengrab', waar 25.000 niet-geïdentificeerde soldaten hun laatste rustplaats vonden.
Christophe Deconinck Het 'Kameradengrab', waar 25.000 niet-geïdentificeerde soldaten hun laatste rustplaats vonden.

Respect

In zestien zwarte kistjes van slechts circa een meter lang werden hun knoken bijgezet in het 'Kameradengrab', achter het poortgebouw, waarin al bijna 25.000 niet-geïdentificeerde lichamen liggen. "Het is een beslissing van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge (Duitse Volksbond voor Oorlogsgraven, red.) om het nu zonder veel misbaar te laten plaatsvinden. Dat wil niet zeggen dat het niet met het grootste respect werd uitgevoerd, wel integendeel. Volgende vrijdag staat er een ceremonie gepland in Menen, maar dat staat hier los van."


Karl-Heinz Voigt van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge beaamt dit. "Het is wel vaker gebeurd dat we soldaten herbegraven en pas later een ceremonie inrichten. Ook deze soldaten zullen later nog een eerbetoon krijgen, maar er worden zoveel stoffelijke resten gevonden, dat we die niet maandenlang in een garage willen laten liggen, voordat we ze officieel ter aarde kunnen bestellen", zegt Voigt.

Hartverwarmend

"Het is in elk geval hartverwarmend om te zien hoeveel bussen met oorlogstoeristen hier nog dagelijks langs komen en hoeveel aandacht 'onze mannen' krijgen", pikt een van de Duitse reservisten in, die vrijwillig helpt bij de klus. "Vorig weekend bezochten we de hele frontstreek met een gids. Het is wel frappant dat 'wij' slechts vier grote begraafplaatsen hebben, terwijl de slachtoffers aan geallieerde zijde verspreid liggen over honderden begraafplaatsen. De Commonwealth War Graves Commission volgt duidelijk een ander beleid. Momenteel pakken we de tegels aan, waarin de namen staan van de soldaten die wél werden geïdentificeerd. Die tegels behandelen we om de twee à drie jaar opnieuw met krijt. Een intensief karwei, want het zijn er enkele honderden. We zullen ons niet vervelen."


In 2014 ontdekten archeologen nog de lichamen van zeven Duitse soldaten in Bikschote en vorig jaar stootten ze op enkele Duitse lichamen tussen Pilkem en Langemark. Ook op de Keiberg in Heestert werd het lichaam van een Duitser gevonden.