"Wat als ze mijn bedrijf bestormen?"

NERTSENKWEKER BANG VOOR MANIFESTATIE

De nertsenkwekerij van François Coffyn in de Groenestraat in Langemark.
Foto Flamand De nertsenkwekerij van François Coffyn in de Groenestraat in Langemark.
Nertsenkweker François Coffyn is er niet gerust op. Animal Rights plant op zaterdag 27 april een grote manifestatie voor zijn kwekerij in de Groenestraat. Ook Gaia zal er zijn. "Ik pak mijn koffers voor een dag, want ik ben bang voor geweld of baldadigheden", zegt de kweker ongerust. Animal Rights benadrukt dat er van geweld geen sprake zal zijn.

Komende zaterdag is het zover. Dan wordt door de activisten van Animal Rights een manifestatie gepland aan de poorten van de nertsenkwekerij in de oude steenbakkerij van Dumoulein. Kweker François Coffyn uit Bikschote is er niet gerust op. "Ik weet niet wat ze precies van plan zijn, maar ik blijf hier niet. Ik pak mijn koffers voor een dag, want ik ben bang voor geweld of baldadigheden. Wat als ze plots mijn bedrijf te bestormen ?"

Vreedzaam

Coffyn kreeg eerder al zelfs al doodsbedreigingen. Voorzitster van Animal Rights Nadine Lucas benadrukt dat de dierenrechtenorganisatie geweld afkeurt. "Wij hebben vernomen dat er de kweker bedreigd werd. Daar hebben we niets mee te maken en betreuren we ten zeerste. Wij promoten vreedzame acties en keuren geweld af. Wij hopen dat de manifestatie komende zaterdag veel volk bijeenbrengt, maar ook dat alles rustig zal verlopen."

Filmpje

De nertsenkweker en de activisten kregen het eerder al aan de stok met elkaar. In november drongen enkele activisten van Animal Rights de fokkerij in de oude steenbakkerij van Dumoulin binnen om er de leefomstandigheden van de dieren te filmen. "Sindsdien doe ik geen oog meer dicht", verklaart Coffyn, die een paar kilometer verderop woont. "Het domein is goed afgesloten en er lopen honden los, maar toch geraakten ze binnen." De voorzitster van Animal Rights was er ook bij. Nadine Lucas plaatste filmpjes op het internet van binnenin de kwekerij. "Het gebouw is amper afgesloten. En het was de enige manier om het onrecht naar buiten te brengen. De vloer, de kooien en de muren zitten er onder de uitwerpselen. In een afdeling van de kwekerij lag een groot aantal rottende kadavers bovenop de kooien. De stank was niet te harden", aldus Nadine Lucas.

Handtekeningen

Vzw Animal Rights heeft intussen al tienduizenden handtekeningen verzameld om de nertsenkwekerij te laten sluiten. Onlangs brachten ze ook een document van de Vlaamse milieu-inspectie naar buiten waarin de kweker wordt aangemaand om zijn infrastructuur aan te passen aan de huidige normen. "Die mensen van Animal Rights mogen dan wel staan zwaaien met een of ander document, ik kan verzekeren dat ik de Europese en nationale regelgeving ken en die zo goed mogelijk opvolg," aldus Coffyn. Nadine Lucas gaat in de tegenaanval. "De overheidsdiensten treden volgens ons veel te laks op. De kwekers krijgen een aanmaning en doen gewoon verder. Het feit dat de kweker zelf niet bij zijn bedrijf woont, zegt genoeg."


De politie verwacht weinig problemen, maar zal maatregelen treffen om de orde te garanderen.