"Leerling verliezen is ongemeen hard"

SCHOOL IN SHOCK NA OVERLIJDEN AMÉLIE (8) EN OMA MADELEINE (68)

Amélie Claus (8) en haar oma Madeleine Hessel (68) kwamen zondag om het leven bij een treinongeluk in Zillebeke.
Foto rv Amélie Claus (8) en haar oma Madeleine Hessel (68) kwamen zondag om het leven bij een treinongeluk in Zillebeke.
De vrije basisschool van Langemark is in diepe rouw. Twee rouwhoekjes helpen de kinderen omgaan met het verlies van de 8-jarige Amélie Claus, die zondag samen met haar oma Madeleine Hessel (68) uit Ieper om het leven kwam bij een tragisch ongeval. "We zijn in shock, maar we proberen steun te geven waar we kunnen", zegt directeur Danny Jonckheere.

Het zijn zware tijden voor directeur Danny Jonckheere en de leerkrachten van de vrije basisschool in Langemark. Het schoolhoofd zelf, die in oktober vorig jaar nog maar zijn beide schoonouders verloor bij een brand in de Poelkapellestraat, is er kapot van. "Het nieuws van het overlijden van Amélie en haar oma is heel hard binnengekomen", vertelt de directeur. "Zondagnamiddag al zijn we op school samengekomen met heel wat leerkrachten voor een eerste bespreking over de manier waarop we dit als school moeten aanpakken. Op school hebben we twee rouwhoekjes ingericht: één aan de ingang van de school en ook één dichter bij de kinderen, waar ze even kunnen bezinnen. We hebben bij het kaarsje niet alleen een foto van Amélie geplaatst, maar ook een foto van haar oma."

Onrechtvaardig verlies

"Deze morgen (gisteren, nvdr) hebben we alle leerlingen onmiddellijk opgevangen in de klas. Ik heb veel verdriet gezien. We hebben kort geschetst wat er gebeurd is, maar wat we vooral willen doen, is luisteren naar de leerlingen en steun proberen te geven waar we kunnen. Steun is overigens ook wat onze leerkrachten kunnen gebruiken. Een leerling moeten afgeven, is ongemeen hard", zucht de directeur. "Een vergadering met alle leerkrachten die morgen (vandaag, nvdr) zou plaatsvinden, hebben we uitgesteld. Alle aandacht gaat naar het proberen verwerken van dit onrechtvaardige verlies."


De grootoudernamiddag die komend weekend op het programma staat, wordt niet afgelast. "Maar het spreekt voor zich dat het een gebeuren wordt in mineur. Twee grootouders zullen immers onverwacht ontbreken." Jonckheere kent de oma en opa van Amélie. "Veertien dagen geleden zijn ze nog bij ons op school geweest in het kader van een project rond de Eerste Wereldoorlog in de klas van Aimé, het broertje van Amélie. We hebben dat heel hard geapprecieerd." De directeur benadrukt dat de school ook klaar staat voor de ouders van Amélie en Aimé. "Ik ken hen beiden. Mama is hier vandaag op school geweest, we hebben een sereen gesprek gehad. Ook de komende dagen en na de uitvaart zullen we voor hen alles doen wat we kunnen."

Uitvaartplechtigheden

Voor Amélie en haar oma worden twee aparte uitvaartplechtigheden georganiseerd. Het meisje wordt komende vrijdag begraven tijdens een afscheidsdienst die start om 10 uur 's ochtends in de kerk van Langemark. Een dag later is er om 15 uur de uitvaartdienst voor Madeleine Hessel, in de aula van uitvaartverzorger Hessel op de Hoeve Wielewaal in de Wielewaalstraat in Hollebeke bij Ieper.