OCMW gaat in zee met de Sociale Kruidenier

In het kader van armoedebestrijding is OCMW-voorzitter Eddy Vandenbosch (sp.a) rond de tafel gaan zitten met de Sociale Kruidenier Vlaams-Brabant. Die organisatie wil de toegang tot gezonde en duurzame voeding voor iedereen garanderen en iets doen aan de voedselverspilling in onze samenleving.

De Sociale Kruidenier richt een winkelpunt op waar iedereen terecht kan voor betaalbare, gezonde en duurzame voeding. "Wie de winkel bezoekt, heeft een kaartje met daarop een barcode. Aan de hand van die code wordt aan de kassa bepaald welke prijs je voor je boodschappen betaalt", legt de OCMW-voorzitter uit. "Niemand zal dus weten of je al dan niet een steuntrekkende bent. Als OCMW betalen we een aandeel van 250 euro aan de coöperatieve en zorgen we voor de inrichting en de locatie."


De vermoedelijke opening is voorzien in het voorjaar van 2018. "Met dit initiatief willen we niet alleen ons steentje bijdragen in de armoedebestrijding, maar gaan we de bezoekers ook proberen warm te maken voor educatieve vormingen rond bijvoorbeeld energiebesparing en gezonde voeding", gaat Eddy Vandenbosch verder. "Onze winkel zal bovendien gratis voedselpakketten uitdelen. Tot vandaag brengen onze medewerkers die tot bij de hulpbehoevenden. Maar we vinden dat men hier best zelf een inspanning voor mag doen door ze te komen afhalen. Het voordeel van dit systeem is dat klanten dan zelf hun pakket kunnen samenstellen. Uiteraard zal men deze pakketten blijven bezorgen bij klanten die echt niet mobiel zijn." (VDT)