Kerstboomophaling en Midwinterfeest

Het Midwinterfeest is al lang een traditie in Landen.
KRISTIEN BOLLEN Het Midwinterfeest is al lang een traditie in Landen.

In Landen worden er geen kerstbomen huis aan huis opgehaald. Er zijn wel verschillende verzamelpunten voorzien en in de deelgemeenten worden de kerstbomen aan de kerk opgehaald. De kerstboomverbranding vindt plaats op zaterdag 12 januari aan de lokalen van 260° Fos Pepijn. Om 19 uur vertrekt de stoet aan het Stationsplein. Onderweg wordt er uit volle borst gezongen. Om 20 uur is het tijd om het midwintervuur aan te steken en worden de kerstbomen verbrand”, klinkt het bij de FOS. “In ons midwinterdorp kan iedereen dan nog gezellig een babbeltje slaan en iets lekkers eten en drinken.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Borft

    Peter Borft, Joel is het Germaans midwinterfeest. Het duurde 12 dagen en de belangrijkste dag was de kortste, rond 21 december. Joel is een lichtfeest en het is Oud en Nieuw. Bij Joel gaat het om de vruchtbaarheid van het land en het herdenken van de doden. Veel elementen van de Kersttijd zijn terug te voeren op dit heidens feest. De adventskrans, de vele kerstkaarsen, een vliegende Kerstman en zelfs de kerstboom, het begint waarschijnlijk allemaal in de donkere dagen van de Joel.