Hond die gezin aanviel geëuthanaseerd

TRIESTE BESLISSING VOLGENS ASIEL EIGENAAR MAG GEEN DIER MEER HOUDEN

Noa moet nog steeds met krukken lopen.
Bollen Noa moet nog steeds met krukken lopen.
De American buldog die op vrijdag 22 september de 9-jarige Noa Azzaoui en zijn ouders aanviel voor hun woning in de Kaasstraat, is gisteren geëuthanaseerd in het dierenasiel van Sint-Truiden.

Het gezin Azzaoui stond zoals elke vrijdag op het punt om naar de sportschool te vertrekken. Plots kwam een witte hond de straat ingelopen. De papa van Noa probeerde nog om tussen het dier en zijn zoon te gaan staan, maar de hond kon de jongen toch in de knie bijten. De buldog bleek door het dolle heen.


Met de hulp van omstaanders duurde het nog altijd veertig minuten voor het dier enigszins in bedwang gehouden kon worden. Noa hield er gescheurde kruisbanden aan over, en moest nog diezelfde nacht geopereerd worden. Ook zijn ouders raakten gewond.


De hond bleek ontsnapt te zijn uit een woning even verderop. Een dierenarts moest de buldog een kalmeringsmiddel toedienen, waarna de hond meegenomen werd. Nadien liepen een aantal meldingen over het bewuste dier. Hij zou al eerder ontsnapt zijn en een andere hond aangevallen hebben


"We wilden zeker geen overhaaste beslissing nemen. Hiervoor namen we een erkend gedragstherapeut onder de arm, helaas bleek hieruit dat de bewuste hond niet te trainen of te heropvoeden was. De eigenaar had intussen van zijn tweeeneenhalf jaar oude American buldog afstand gedaan, gisteren heeft men de hond laten inslapen", zegt burgemeester Iris Vander Schelde (Open Vld)

Trieste beslissing

Philip Zurinckx, Voorzitter van het dierenasiel in Sint-Truiden, waar de hond verbleef, vindt het een trieste beslissing.


"Deze hond heeft nooit een deftige opvoeding gekend. Het zou zeer moeilijk zijn om hem te socialiseren, zonder enige garantie. Men zou strenger moeten optreden tegen eigenaars of kwekers. In dit geval sprak de burgemeester een verbod uit om dat die eigenaar nog een hond zou mogen houden. Dit is echter enkel van toepassing in Landen. Als ze zouden verhuizen naar een andere gemeente, zouden ze wel perfect nog een hond in huis mogen houden. Tja, begrijpen wie begrijpen kan, maar hier zou men toch eens mogen op ingrijpen qua wetgeving."

Gemengd gevoel

Mama van Noa, Eva Azaniecka reageert met gemengde gevoelens bij het vernemen van het nieuws.


"Langs de ene kant ben ik inderdaad opgelucht. Ik besef dat de hond geen slachtoffers meer kan maken. Die dag heb ik vreselijke angsten doorstaan. De kleinste, Johan (6) is nog net kunnen gaan lopen, maar zag alles gebeuren. Noa viel ten prooi, mijn man en ik werden ook gebeten, maar eigenlijk had die hond voor ons geen interesse. Hij moest het kind hebben, wij werden enkel gebeten ter verdediging van onze zoon toen we tussenbeiden kwamen. Langs de andere kant doet het me ook hartzeer, want de hond is ook slachtoffer. Waarom raakte die dolgedraaid? Meer dan waarschijnlijk aan slechte of onvoldoende opvoeding. Langs de andere kant is dit misschien nog het beste voor het dier. Een heel leven opgesloten zitten in een hok is ook geen oplossing. Intussen proberen we thuis nog te herstellen van onze verwondingen. Ook psychisch is het zwaar. De kinderen hebben 's nachts nog steeds nachtmerries, vooral de jongste. Noa kan nog steeds niet naar school, steunen op het been kan nog niet en loopt dus nog met krukken. Woensdag zal hij zijn eerste dag school terug aanvangen. Alles zal hopelijk weer in orde komen, al zal het de nodige tijd vragen."