Hazelaars zorgen voor overlast

GEMEENTERAAD IS BEREID OM BOMEN TE KAPPEN

Guy Knops en Gary Peeters tonen de vruchten.
Foto Vanessa Dekeyzer Guy Knops en Gary Peeters tonen de vruchten.
De bewoners van Steenberg en de Verminktenlaan hebben een probleem met de hazelaars in de wijk. De vruchten vallen in grote getallen van de bomen op de straten. "Telkens de wagens hierover rijden, geeft dat een knetterend lawaai. Precies of er mitrailletten afgaan. De buurt is die overlast meer dan beu", zegt raadslid Gary Peeters (CD&V).

De vruchten zijn zo groot als tennisballen. Wanneer je ze open doet, merk je verschillende kleine hazelnoten op. "De wagens rijden over zo'n vruchten en daardoor springen die hazelnoten kapot. Dat geeft voortdurend lawaai, want de straten liggen op sommige momenten volledig vol", aldus Gary Peeters. "Dat klopt", zegt bewoner van de Verminktenlaan, Guy Knops. "Aangenaam is anders. De stadsdiensten komen de straten wel regelmatig ruimen, maar wat later vallen er opnieuw vruchten van de bomen."


Aan de overkant van Guy's woning staat een wagen geparkeerd, waarvan het dak volledig bedekt is met de vruchten. "Uiteraard levert dat schade op", zegt de eigenaar. "Van mij mogen die bomen allemaal weg. Toen we hier kwamen wonen, en dat is toch al twintig jaar geleden, waren de bomen nog klein, maar nu zijn ze eigenlijk wat te groot geworden voor deze wijken. Grote bomen brengen uiteraard veel vruchten mee, te veel."

Gevaarlijk

"Er zouden ook al enkele oudere mensen over die vruchten gevallen zijn", weet Gary Peeters. "De straatverlichting is bovendien nog amper zichtbaar, omdat die tussen het groen van de bomen verstopt zit. En dan zijn de buurtbewoners ook nog bevreesd dat de wortels van die bomen zich rond de gasleidingen zouden wikkelen, wat voor gevaarlijke situaties zou kunnen zorgen. Ik ben zeker voor groen in de straat, maar hier moet toch iets aan gebeuren. Misschien kunnen de bomen gekapt worden en vervangen worden door een meer gepaste boom?"


Het voorstel tot kapping werd op de gemeenteraad gebracht door Gary. "Ik ben bereid om deze bomen te snoeien", zei schepen van Openbare Werken Didier Reynaerts (Open Vld). "Stelselmatig zullen deze bomen, die niet geschikt zijn voor dergelijke straten en buurten, dan vervangen worden door andere onderhoudsvriendelijke bomen die ook minder hoog worden en bijgevolg ook niet hinderlijk zijn voor de aanwezige verlichtingsarmaturen."