Centrum Therapeutisch Rijden viert 10de verjaardag

De verjaardag van het Centrum Therapeutisch Rijden werd gevierd met een opendeurdag.
Foto RV De verjaardag van het Centrum Therapeutisch Rijden werd gevierd met een opendeurdag.
De vzw Centrum Therapeutisch Paardrijden bestaat tien jaar en dat werd afgelopen zondag uitgebreid gevierd. Het CTP werd in 2007 opgericht in Sint-Truiden door Hilde Dewil, Paul Vlayen en Rosi Peeters, maar in hun zoektocht naar een locatie kwam het trio uit in Attenhoven. Vandaag telt het centrum maar liefst zeven therapiepaarden en een goed draaiend therapeutisch-en vrijwilligersteam.

Het centrum bouwde de voorbije jaren zijn werking uit in Attenhoven, waar personen met een speciale zorg of met een beperking de mogelijkheid hebben aangepast paard te rijden. Bijzonder is het Tinkerbed-project. Een Tinkerbed is een speciale koets op drie wielen, getrokken door twee Tinkers, Iers gevlekte pony's. "Over de ruggen van de paarden is een doek gespannen dat de ruggen raakt. Hierop wordt een persoon gelegd", leggen Hilde, Paul en Rosi uit. "Door de stapbeweging van de pony's en hun lichaamswarmte, wordt het volledige lichaam van de persoon op het Tinkerbed op een natuurlijke wijze in beweging gebracht en door die beweging gaat de algemene spiertonus spectaculair dalen. Hierdoor krijgen deze personen zeer veel bewegingsvrijheid, wat ze in het dagelijks leven in een rolstoel niet hebben."


In 2010 huurde het centrum een stukje grond in Attenhoven waar een buitenpiste werd gebouwd. Maar deze locatie werd al snel te klein en dus volgde in 2012 een uitbreiding naar de voormalige voetbalterreinen in Dorpsstraat in Attenhoven. Sinds 2015 is er naast een buitenpiste ook een binnenpiste. "We werken met professionele therapeuten met kwalificaties op verschillende werkterreinen als kinesitherapie, orthopedagogie, ergotherapie en psychologie. In elke discipline vinden we nog tal van specialisaties. Alle therapeuten hebben daarnaast een grote voorkennis van paarden, paardentaal en paardrijden. Naast het therapeutisch werken, organiseren we heel wat infosessies, workshops en studiedagen en een paardenkamp voor mensen met een beperking." Meer info vind je op www.centrumtp.be. (VDT)