Arbeider valt door dak tijdens werken

MAN HOUDT ER ALS BIJ WONDER GEEN ZWARE VERWONDINGEN AAN OVER

De arbeider viel door het dak tussen de machine en de hoop stenen.
Foto Bollen De arbeider viel door het dak tussen de machine en de hoop stenen.
In de Burgemeester Joseph Dumontstraat in Waasmont bij Landen gebeurde maandagvoormiddag een zwaar arbeidsongeval. Een firma uit Beringen legde zonnepanelen op een grote loods van een boerderij. Eén van de arbeiders zakte door een golfplaten dak en belandde vijf meter lager op de betonnen vloer. De arbeider kwam er wonderwel met niet al te zware verwondingen van af : vier gebroken ribben en gekneusde wervels.

Marc Lecocq (55) en Martine Boyen (53) runnen samen een landbouwbedrijf. Maandag gingen de werken van start om op een van de loodsen enkele zonnepanelen te plaatsen.


"Marc was al druk in de weer. Hij stond net op het punt om met de tractor uit te rijden. Ikzelf was even binnen. Plots hoorde ik een doffe slag. Ik wist meteen dat er iets ernstig mis was gelopen en snelde ter hulp. Die man lag daar, kermend van de pijn. Hij was door het dak geslagen en net naast één van de grondbewerkingsmachines en een stapel stenen gevallen. Als hij op één van die machines was terecht gekomen had het wel dramatisch kunnen aflopen. Marc belde meteen de hulpdiensten terwijl ik tegen het slachtoffer bleef praten. Hij was wel bij bewustzijn, maar verging van de pijn. Hij kon nog wel zijn armen en benen bewegen wat me enigsinds wat gerust stelde. Zijn ogen draaiden soms weg en ik dacht dat hij het bewustzijn ging verliezen. Daarom bleef ik op hem inpraten. Intussen belde hij nog wel zelf met zijn echtgenote. Politie, ambulance en mug-team waren wel snel ter plaatse en brachten hem over naar het ziekenhuis in Sint-truiden. Lang waren die arbeiders hier nog niet aan de slag, ze waren nog maar net de profielen voor de zonnepanelen op het dak aan het plaatsen toen het misliep. Nadien is ook nog de arbeidsinspectie ter plaatse gekomen. Blijkbaar hebben ze niet alle veiligheidsmaatregelen genomen en had men een net onder het dak van de halfopen loods moeten plaatsen. Ik ben er de hele dag niet goed van geweest. Van zijn werkgever heb ik vernomen dat hij gezien de omstandigheden vrij goed stelt, maar toch, dit maak je liever niet mee",legt Martine uit.

Veiligheid

Ook in het bedrijf Opteco BVBA reageert men met gemengde gevoelens. "Het slachtoffer werkte intussen een jaar voor ons bedrijf. Hij heeft vier ribben gebroken en wat kneuzingen. Intussen heeft hij het ziekenhuis al mogen verlaten en herstelt hij verder thuis. Zelf heeft hij aangegeven om over een drietal weken terug aan de slag te gaan. Het is een spijtig gebeuren, zeker als je weet dat we zelf enorm inzetten op veiligheid. Ook hebben we voor meer dan vijftigduizend euro aan veiligheidsmateriaal. Dat is niet zomaar. Iedere arbeider heeft het nodige ter beschikking; dagdagelijks hameren we op hun veiligheid. Maar ja, zolang er niets gebeurd denkt men soms dat het allemaal niet nodig is, tot het wel eens misloopt. Ons bedrijf plaatst tot negen installaties per dag. Het is onmogelijk om dagelijk alle 14 arbeiders op iedere werf te gaan controleren."