"Pitbull was afgericht om te bijten"

NOA AZZAOUI (9) EN OUDERS AANGEVALLEN DOOR LOSLOPENDE VECHTHOND

De jongen kreeg wel twintig hechtingen, maar is intussen weer thuis.
Tom Van De Weyer De jongen kreeg wel twintig hechtingen, maar is intussen weer thuis.
Noa Azzaoui (9) en zijn ouders werden vrijdagnamiddag voor hun woning in de Kaasstraat aangevallen door een dolle pitbull. De jongen kreeg een knauw in zijn knie, hij scheurde zijn kruisbanden en kreeg in het ziekenhuis meer dan twintig hechtingen. "Die hond was afgericht om aan te vallen", zegt vader Hicham. "We weten niet wie zijn eigenaar is."

Het gezin Azzaoui stond zoals elke vrijdag op het punt om naar de sportschool te vertrekken. "We stonden aan onze auto, toen er plots een witte pitbull de straat kwam ingelopen. Hij had het meteen op mijn kinderen gemunt", vertelt een geschrokken vader Hicham (47), die probeerde om tussen de hond en zijn kinderen te gaan staan. "Hij sprong op Noah en beet hem in zijn knie. Ik heb het beest bij de nek gegrepen en hem van mijn zoon af getrokken. Ik riep intussen naar Johan, mijn zoon van zes, dat hij moest weglopen. Hij is als gek weg gespurt tot in een andere straat."


Moeder Ewa Kazaniecka (43) was in de woonkamer met jongste zoon Gabriel (4) toen ze het gekrijs buiten hoorde. "Toen ik de deur opende, kwam de hond op mij af en beet hij in mijn rechterenkel."

De hond beet Noa verschillende keren in de knie.
Tom Van De Weyer De hond beet Noa verschillende keren in de knie.

Bijtwonden

"Zodra die hond bloed had geproefd, werd hij nog doller", zegt Hicham. "Ik liep hem achterna tot in het deurgat. Veertig minuten ben ik in de weer geweest om dat beest in bedwang te houden. Omstaanders en een Roemeense arbeider die in de buurt aan het werk was, schoten me te hulp. Met een elektrisch snoer en tape hebben we het dier uiteindelijk kunnen bedwingen en vastbinden tot de politie en de ambulance toekwamen."


Hicham hield aan de worsteling een bijtwonde in zijn arm en schaafwonden over. Noah was er ernstiger aan toe. De jongen lag in het portaal van het huis en had veel bloed verloren. Even dreigde hij het bewustzijn te verliezen. Vader, moeder en zoon werden voor verzorging naar het ziekenhuis in Sint-Truiden overgebracht. Diezelfde nacht nog onderging het kind een operatie om een infectie te voorkomen. Zijn kruisbanden zijn doorgescheurd en hij kreeg meer dan twintig hechtingen. "Ik moet een week thuisblijven van school en mag zes maanden niet meer sporten. Ik had net basket ontdekt als hobby", zegt de jongen die intussen weer naar huis mocht, maar nog steeds zwaar onder de indruk is.


"Gelukkig zijn onze twee kleinste kinderen ongedeerd gebleven", zucht Hicham. "Het had veel erger kunnen aflopen. Zoals die hond zich gedroeg, daar zit geen goede eigenaar achter. Hij is duidelijk afgericht om te bijten. Het is onverantwoord hem te laten loslopen."

Verdoofd

De pitbull, die door een toegesnelde dierenarts een verdovende injectie toegediend kreeg, werd in beslag genomen. De politie en burgemeester Iris Vander Schelde beslissen vandaag over zijn lot.


"In het ziekenhuis kwam een neef van de eigenaar zich in zijn naam excuseren. We weten nog steeds niet wie het is", zegt Hicham. "Het zou die persoon verboden moeten worden om dit soort honden te houden. Dat beest had geen muilkorf om en liep vrij rond. Wij wachten af wat de politie maandag beslist."