Zeldzame Bugatti’s van één miljoen euro gevonden in oude schuur in Lanaken: “Eigenaar ging arm door het leven”

Bugatti 57 Graber Cabriolet (blauw), bouwjaar 1934-1937 met een geschatte waarde van 600.000 euro
Xavier de Nombel Bugatti 57 Graber Cabriolet (blauw), bouwjaar 1934-1937 met een geschatte waarde van 600.000 euro
Drie zeldzame Bugatti’s hebben bijna vijftig jaar stof staan vergaren in een Lanakense schuur. De juweeltjes die samen meer dan één miljoen euro waard zijn, werden in november al ontdekt door Artcurial een Frans veilinghuis voor verzamelauto’s. 

De wagens uit de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw waren eigendom van de Maastrichtse beeldhouwer August Thomassen. De man kocht ze in de jaren vijftig en reed er amper mee, hij gebruikte ze eerder als inspiratiebron in zijn werken. De 96-jarige kunstenaar ging volgens zijn familie ‘arm’ door het leven. Zij waren op de hoogte van de wagens die hij in de jaren vijftig van Franse boeren kocht voor een peulschil, maar hij had vandaag geen geld genoeg om de auto’s te verzekeren. 

Bugatti 40 (hout geraamte) bouwjaar 1929, heeft een nieuw geraamte nadat het originele beschadigd geraakte in de jaren tachtig. De waarde wordt geschat op 150.000 euro. De Citroën uit de jaren twintig zou 15.000 euro opbrengen.
Xavier de Nombel Bugatti 40 (hout geraamte) bouwjaar 1929, heeft een nieuw geraamte nadat het originele beschadigd geraakte in de jaren tachtig. De waarde wordt geschat op 150.000 euro. De Citroën uit de jaren twintig zou 15.000 euro opbrengen.

“Hij wilde ze absoluut niet verkopen, want hij was er nog steeds verliefd op", klink het bij familie. “Hij kocht ze destijds ook omwille van de mooie vorm, om te vermijden dat ze op schroothoop belandden. Niet zo zeer voor zijn liefde voor wagens.” 

Inbraak

Na een inbraak eind vorig jaar in de schuur, realiseerde hij dat de wagens niet langer veilig kon worden gestald, waarop besloten werd het geheim te openbaren. Thomassen en zijn familie contacteerde enkele Franse veilinghuizen, die allemaal door het dolle heen waren. Ze spaarden kosten nog moeite om de auto’s zélf te mogen verkopen. Thomassen ging in zee met Artcurial uit Parijs én wordt  nu één klap miljonair.

Bugatti 49 faux coupé Ganglof Limousine (Geel), bouwjaar: 1932, mechanisch nog volledig origineel met een waarde van 200.000 euro
Xavier de Nombel Bugatti 49 faux coupé Ganglof Limousine (Geel), bouwjaar: 1932, mechanisch nog volledig origineel met een waarde van 200.000 euro

De schuur in Neerharen bij Lanaken was gebarricadeerd met tweehonderd zakken zand van 25 kilo. Voor de ingang stonden nog eens twee waardeloze autowrakken. Deze auto’s worden op 8 februari geveild op de vakbeurs Rétromobile in Parijs. De Bugatti 57 Graber Cabriolet wordt geschat op 400.000 tot 600.000 euro. De totale verkoop van de vier ontdekte oldtimers zou één miljoen euro moeten opbrengen.

Na vijftig jaar wordt de Bugatti van onder het stof gehaald.
RV Na vijftig jaar wordt de Bugatti van onder het stof gehaald.

Bekijk hier het filmpje van de schattenjacht in Lanaken. 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kim Morel

  Jeff smulders, tegenwoordig kan er op veilingen ook online meegeboden worden. Zijt maar zeker dat ze het in Amerika zullen weten.

 • Filip Traen

  Hij heeft ze in de jaren '50 tenminste gered, helaas zijn er veel in de hoogovens terechtgekomen want die wagens waren na de oorlog amper meer waard dan de schrootwaarde. Ps: dat waren nog échte Bugatti's en niet de VW-gedrochten die nu helaas bestaan, "Le Patron" zou zich in z'n graf omdraaien.

 • Jeff Smulders

  In Amerika verkopen niet in de EU hier brengen ze stukken minder op dan in Engeland of Amerika. Zelfs in China/Rusland wordt er flink meer voor geboden ik neem aan dat eigenaren van deze auto´s er goed over nagedacht hebben om ze hier in Belgie te laten verkopen? Ze brengen echt veel meer op dan die 1 miljoen en zeker in de landen die ik net heb aangegeven.

 • Mohamed Kabbal

  Ver onder van wat ze echt waard zijn.

 • piet devlieger

  Die drie Bugatti's samen zijn een pak meer waard dan 1 miljoen euro. Ik vrees dat er daar een inschattingsfout gemaakt wordt.