Uitbater Sophia's daagt burgemeester voor rechter

RAAD VAN STATE GEEFT ZAAKVOERDER FAILLIETE DANCING GELIJK

Dancing Sophia's kreeg in 2014 een sluitingsuur opgelegd en is daardoor failliet gegaan volgens de uitbater.
Mine Dalemans Dancing Sophia's kreeg in 2014 een sluitingsuur opgelegd en is daardoor failliet gegaan volgens de uitbater.
Gewezen dancinguitbater Khalid Kass van Sophia's daagt burgemeester Marino Keulen weer voor de rechter. De Raad van State heeft de politieverordening vernietigd waarmee Keulen de dancing in november 2014 een sluitingsuur oplegde. "Die maatregel heeft wel tot het faillissement geleid", zegt Kass.

Na meer dan 2,5 jaar procederen heeft Khalid Kass naar eigen zeggen een overwinning behaald tegen burgemeester Marino Keulen (Open Vld). Dancing Sophia's kreeg in november 2014 een sluitingsuur opgelegd van Keulen wegens overlast. Een vechtpartij twee maanden eerder was de druppel. Uitbater Khalid Kass kon echter bewijzen dat nooit eerder officiële klachten waren ingediend of dat ook maar één pv was opgemaakt. Toch liet Keulen een politieverordening opmaken en door de Lanakense gemeenteraad goedkeuren om de dancing een sluitingsuur op te leggen, maar dat blijkt nu op foutieve wijze gebeurd.

Burgemeester Marino Keulen reageert gelaten.
Borgerhoff Burgemeester Marino Keulen reageert gelaten.

Te algemeen

Keulen zelf weet dat het om een artikelfout gaat en dat hij het soort van overlast beter had moeten omschrijven. "Nu was het te algemeen." De verordening was ook niet uitgebreid genoeg, en de Raad van State liet de boel vernietigen. "Toch zal dit niets wijzigen aan de situatie en aan de inhoud van mijn beslissing van destijds", zegt Keulen. "De uitbater had al jaren een huurgeschil met de eigenaar van het pand. De Tongerse rechtbank oordeelde uiteindelijk dat het pand moest sluiten."

Imagoschade

Volgens Kass is net de heksenjacht van Keulen de aanleiding geweest voor de definitieve sluiting. "Door die maatregel heb ik maandenlang minder inkomsten gehad. Een kans op heropening heb ik zelfs niet gekregen, want daar stond de deurwaarder weer met negen agenten. UIteindelijk ging de zaak failliet, daar heeft Keulen voor gezorgd. Die man heeft 2,5 jaar geleden mijn leven om zeep geholpen. Tenslotte waren er géén officiële klachten van overlast. Als ze horecazaken in de omgeving zouden afgaan waar wél veel overlast is, blijft er niets meer over."


Naast de financiële schade, heeft Kass er naar eigen zeggen veel imagoschade door geleden. "Er hangt nu een stempel op mij, die ik er niet afkrijg. Zakenrelaties hebben afgehaakt en ik had nochtans geen strafblad. Met de beslissing van de Raad van State kan ik nu verdere stappen ondernemen. Ik kan niet anders dan het gemeentebestuur voor de rechter te slepen."


Keulen reageerde gelaten. "Als hij vindt dat hij dat moet doen, doet hij maar."