Tientallen bommen ontmanteld

BRITS MUNITIEDEPOT GEVONDEN IN KINROOI

Een wandelaarster kijkt naar de krater op de Mechelse Heide. Het gat wordt niet gedicht.
Mine Dalemans Een wandelaarster kijkt naar de krater op de Mechelse Heide. Het gat wordt niet gedicht.
Ontmijningsdienst DOVO heeft gisteren maar liefst in drie gemeenten aan de Maas bommen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. In de Mechelse Heide in Maasmechelen werd een kanjer van 100 kilogram tot ontploffing gebracht. In Kinrooi werd een heus depot met tientallen Britse obussen ontdekt. "Jaarlijks graven we bijna 400 ton aan bommen op", klinkt het bij DOVO.

De Dienst voor de opruiming en vernietiging van ontploffingstuigen (DOVO) is gisteren alleen in Limburg al de hele dag bezig geweest met het onschadelijk maken of opruimen van bommen. Dat gebeurde in Maasmechelen, Lanaken en Kinrooi. Rond 12 uur liet de lokale politie de Weg naar As in beide richtingen afsluiten aangezien een Duitse mortier uit WOI tot ontploffing zou worden gebracht. "We kregen de oproep al enkele dagen geleden binnen", vertelt majoor Philippe Andries van DOVO. "Aangezien we plots nog twee meldingen uit Lanaken en Kinrooi kregen, besloten we om ze allemaal op één dag aan te pakken."

Deze kanjer van 100 kilogram werd rond 13.15 uur tot ontploffing gebracht in Maasmechelen.
Marco Mariotti Deze kanjer van 100 kilogram werd rond 13.15 uur tot ontploffing gebracht in Maasmechelen.

Krater

Het zwaargewicht van 100 kilogram, ontdekt door een wandelaar met metaaldetector, werd rond 13 uur anderhalve meter diep ingegraven, om uiteindelijk te laten ontploffen. Gevolg: een harde knal en een krater van zes op drie meter die achterbleef. Natuur en Bos kwam ter plaatse, maar besliste het gat niet te laten dichten. "Is goed voor de slangen in de Mechelse Heide", klonk het. Het natuurgebied zou 100 jaar geleden nog gediend hebben als oefenterrein van het Duitse leger.

Achttal obussen

In de namiddag was het dan prijs op het toeristisch domein Pietersheim in Lanaken, waar een Belgische bom uit WOII onschadelijk werd gemaakt. In Molenbeersel bij Kinrooi aan het natuugebied De Goort stootte ook een liefhebber met metaaldetector op ijzerwerk. Al snel bleek het om enkele obussen uit WOII te gaan. DOVO nam een achttal obussen mee. Vermoed wordt dat er nog tientallen bommen in de grond steken. De burgemeester, de politie en de gemeentelijke diensten, gaan woensdagochtend meteen samenzitten, om over te gaan tot een grotere operatie. "Er zal een soort van werf worden opgemaakt, aangezien er hier vermoedelijk een munitiedepot van de Britten gestockeerd ligt. Er zal een perimeter worden ingericht, maar door het laag aantal omwonenden, blijft het risico beperkt." Toch wordt aan wandelaars gevraagd het natuurgebied te vermijden, tot de bommen zijn verwijderd. Volgens DOVO is de actie van gisteren niet ongewoon. "Jaarlijks halen we zo'n 400 ton bommen uit de grond. Maar door de besparingen bij Defensie proberen we zoveel mogelijk interventies op één dag te doen. Indien er risico's verbonden zijn, halen we ze binnen de 24 uur weg. Als ze volledig verscholen liggen, proberen we er meerdere op één dag te doen", besluit hij.