Jury uitgeloot voor assisenproces van vijftiger die terechtstaat voor moord op schoonbroer

Woedend na seksuele avances naar dochters

De Pool Mariusz M. moet zich voor het hof van assisen in Tongeren verantwoorden voor de moord op zijn schoonbroer
Mine Dalemans De Pool Mariusz M. moet zich voor het hof van assisen in Tongeren verantwoorden voor de moord op zijn schoonbroer
Een ruzie tussen Mariusz M. (53) en zijn schoonbroer Dominik Szambelan (31) liep op 28 februari 2017 fataal af. De vijftiger stak zijn werkmakker dood met tien messteken op de parking van het bouwbedrijf Hermans & Co in Lanaken, waar de twee Polen samen werkten. Enkele uren voordien had zijn dochter Mariusz via de chat toevertrouwd dat Dominik seksuele avances had gemaakt naar haar en haar jongere zus. Vandaag werden zes mannen en zes vrouwen uitgeloot als volksjury voor zijn assisenproces in Tongeren, dat vrijdag van start gaat.

De Pool Mariusz M. (53) verscheen in gevangenisplunje op de samenstelling van de volksjury voor zijn assisenproces. Hij antwoordde stil en met bijstand van een tolk op de vragen die voorzitter Camille Liesens hem stelde. Hij was slager van opleiding en beroep, antwoordde hij kordaat. Maar in de praktijk was hij bouwvakker. Samen met Dominik Szambelan, de jongere broer van zijn vriendin, was hij al een tijd aan de slag als metselaar voor het bouwbedrijf Hermans & Co in Lanaken.

De ploegbaas beschreef de twee Poolse bouwvakkers als ‘welopgevoed’ en ‘bekwaam’. Maar privé liepen de spanningen tussen de schoonbroers, die tot kort voor de feiten ook hadden samen gewoond, hoog op. Zo had Dominik zijn nicht verteld dat hij niets meer met Mariusz wilde te maken hebben omdat hij volgens hem een pedofiel was en zijn kleindochter ongepast had aangeraakt. Op de avond voor de feiten stuurde Dominik ook chatberichten naar de oudste dochter van Mariusz. Dat ze haar vader niet kende. Dat hij iets over hem wist waardoor haar man ‘zijn knoken zou willen breken’. En dat ze hem niet meer zou kunnen uitstaan als ze hem wel zou kennen.

Als ik hem dood, gaat ge dan verder van mij blijven houden ?

Vraag van de beschuldigde aan zijn dochter op de chat

Seksuele avances

Dochter A. vertelde via de chat op haar beurt alles aan haar vader Mariusz. Ze vertrouwde hem toe dat Dominik ‘droomde van seks met haar’ en dat hij ook al seksuele avances had gemaakt naar jongere zus I. “Morgen zal het ontploffen. Als ik hem dood, gaat ge dan verder van mij blijven houden?” wilde Mariusz nog weten. “Ja, dat zal ik blijven doen,” besloot dochter A. Later verklaarde Mariusz over die uitspraak dat het ‘een Poolse uitdrukking was’ en dat het nooit zijn bedoeling was om Dominik te vermoorden.

Dodelijke confrontatie

Het laatste chatgesprek tussen vader en dochter vond plaats op 28 februari 2017 om zes uur ’s ochtends. Een uur later confronteerde Mariusz zijn schoonbroer met de uitspraken van zijn dochter terwijl ze samen in de werfcamionette op de parking van het Lanakense bouwbedrijf aan het wachten waren op hun ploegbaas. De ruzie escaleerde, Mariusz nam een keukenmes uit zijn tas en stak Dominik in de buik. “Jij viezerik, uit wat voor prostituee ben jij geboren?” zou Dominik volgens de beschuldigde geschreeuwd hebben. Daarna werd hij blind van woede. Van het tweede gedeelte van de steekpartij buiten op de parking, nadat het slachtoffer was weggevlucht en bloedend op de grond lag, herinnert de beschuldigde zich tijdens zijn verhoren niets meer. Dominik incasseerde in totaal tien messteken, waarvan een zijn hart doorboorde.

Vrijdag zal voorzitter Liesens de beschuldigde voor het hof van assisen in Tongeren verhoren. De uitspraak wordt volgende week woensdag of donderdag verwacht. Openbare aanklager van dienst is Patrick Boyen. Advocaten Jan Keulen en Lisa Ceunen verdedigen Mariusz M.