Gigantische pianowinkel in het huis van de Heer

HERBESTEMMING VOOR KERKEN KRIJGT CONCRETE VORM DANKZIJ PIANO'S MAENE

Zaakvoerder Dominique Maene (midden), salesmanager Wolf Leye (links) en Benjamin Bertels.
Borgerhoff Zaakvoerder Dominique Maene (midden), salesmanager Wolf Leye (links) en Benjamin Bertels.
Het meest gekende pianobedrijf van het land, Piano's Maene, opent vandaag haar nieuwe vestiging in de Paterskerk in Oud-Rekem. "Oprichter Albert Maene was ooit nog koster in het West-Vlaamse Ruiselede. De cirkel is nu rond", vertelt kleinzoon en mede-zaakvoerder Dominque Maene (37).

"Het resultaat is nog mooier dan we zelf hadden durven dromen." Een fiere Dominique Maene leidt ons rond door de Paterskerk, een kerkje uit 1707 dat nu helemaal is omgetoverd tot showroom van pianozaak Maene. En dat zonder het kerkgevoel helemaal kwijt te spelen. De keuze om een vestiging in Lanaken te openen bleek geen toeval voor het familiebedrijf, aangezien zo ook de Nederlandse markt wordt bereikt. Maar niemand die eerder aan een kerk als locatie durfde denken. "We kwamen die dag in januari 2016 naar Limburg gereden omdat we een pand op het oog hadden langs de Rijksweg in Lanaken. Maar net die dag zagen we een advertentie in de krant: Paterskerk te koop. Meteen waren we dolenthousiast. We hebben in elk geval niet getwijfeld."

Dominique Maene aan een van zijn piano's in het unieke decor.
Borgerhoff Dominique Maene aan een van zijn piano's in het unieke decor.

Zelf gerestaureerd

Het plan was duidelijk: er zou een verdieping bijkomen in de kerk om de akoestiek te verbeteren én ruimte bij te creëren. "En dat is aardig gelukt. De benedenverdieping is van voor tot achter showroom", vult salesmanager Wolf Leye aan. "We hielden steeds rekening met het intact houden van de waardevolle onderdelen van het gebouw, zoals de biechtstoelen. Eén exemplaar hebben we zelfs eigenhandig opgeknapt omdat het houtwerk al zwaar geleden had. De beelden hebben we wel weggehaald, net zoals het altaar. Maar alles staat veilig in bewaring." Op de bovenverdieping is er een kleine concertruimte voorzien met een honderdtal stoelen. Via de lift kunnen instrumenten - die soms 500 kilo kunnen wegen - naar boven worden vervoerd. "Maandelijks zullen hier concerten plaatsvinden", zegt Dominique.


"De piano zal daarbij natuurlijk steeds centraal staan."


Voor Oud-Rekem is de komst van Piano's Maene een troef die heel wat volk naar het dorp zal lokken. "De Paterskerk blijft natuurlijk een kerkje van Oud-Rekem. Toeristen wandelen al eens graag kerkjes binnen, en dat mag hier ook. Het is niet zomaar een muziekwinkel, maar echt een belevingscentrum. Je mag je ogen de kost geven aan de ongeveer honderd piano's die hier staan." Dat gaat van topexemplaren tot digitale piano's en zelfs tweedehands exemplaren.

De Paterskerk.
Borgerhoff De Paterskerk.

Koster

"Maar we hebben ook een eigen succesvolle pianolijn genaamd Doutreligne, vernoemd naar Zulma Doutreloigne, de vrouw van Albert Maene die in 1938 mee Piano's Maene oprichtte", weet Benjamin Bertels, branche-manager.


En wat met de Clerinxorgel die bovenaan de kerk pronkt? "Die blijft hier natuurlijk staan. Het is een prachtig instrument. Het werkt nog, maar we plannen wel een restauratie om het in ere te herstellen. Mijn grootvader was trouwens in een ver verleden koster in West-Vlaanderen. Symbolisch om nu een vestiging in een kerkje te hebben. De cirkel is zo als het ware rond", besluit Dominique Maene. Meer info voor concertdata is te vinden via de nieuwsbrief op www.maene.be. De vestiging is sinds gisteren (1 september) officieel geopend.