Blikvangers begroting 2019

De financiën van de gemeente Lanaken zijn gezond. Dat blijkt uit de begroting 2019. Er is 1,7 miljoen euro in kas, de schuld is op het laagste punt, oftewel 24,1 miljoen euro en de pensioenreserve liep op tot 1,4 miljoen euro. De gunstige toestand is deels te wijten aan de verkoop van gemeentepatrimonium.

De politie uitgaven stijgen met 18 procent tot 2,9 miljoen euro.  Ook andere satelietposten, zoals de brandweer, het OCWM en de kerkfabrieken moeten in de gaten worden gehouden. Ze vormen een derde van de uitgaven.

Toch voorziet de gemeente tal van investeringen.  Zo is er de buitenaanleg van de sportzone Montaignehof, een fietspad naar de Kounterstraat (330.000 euro). Er starten werken aan de Populierenlaan, voetpaden in de St.Augustinusstraat (388.000 euro) Renovatie daken serviceflats OCMW (160.000 euro) Tramplein en Kleine Omstraat (255.000 euro) en fiets- en voetpaden in de P.Lindestraat (135.000 euro). Lanaken wil ook inzetten op de renovatie van de bibliotheek. “Bedreigend zijn de effecten van de taxshift,” aldus Marino Keulen.  “ Een factuur van 566.000 euro en voor vrijstelling materieel 234.000 euro. Zorgt wel voor jobversterking maar wij krijgen de rekening gepresenteerd.”

De begroting voorziet tal van wegenwerken in Lanaken, maar ook in de deelgemeenten Rekem, Gellik en Veldwezelt
Jempi Welkenhuyzen De begroting voorziet tal van wegenwerken in Lanaken, maar ook in de deelgemeenten Rekem, Gellik en VeldwezeltReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.