"Kind even ophalen van school? Drie kwartier aanschuiven!"

INWONERS ZIJN VERKEERSCHAOS IN CENTRUM TIJDENS SPITSUREN BEU

De file om weer uit het centrum te geraken is aanzienlijk.
Foto TONY VAN GALEN De file om weer uit het centrum te geraken is aanzienlijk.
Even je kind ophalen van school in het centrum van Lanaken? Daar trek je best wat tijd voor uit, want weggeraken uit het centrum lukt sinds het nieuwe circulatieplan nog moeilijker dan voordien. "De fiets moet voorrang krijgen in het centrum, maar we bekijken ook alternatieven om het autoverkeer vlotter te laten doorstromen", zegt burgemeester Marino Keulen (Open Vld).

Lanaken-centrum is altijd al een mierenhoop geweest tussen 15.30 en 16.00 uur. Vier middelbare scholen op een steenworp van elkaar: dat vraagt om verkeersproblemen. Maar sinds het circulatieplan ingevoerd is, is het volgens critici erger dan ooit. Wie via het cultureel centrum zijn kind wil ophalen, zit onvermijdelijk vast. "Aan de Jan Rosierlaan kan je alleen nog richting de Europalaan", klinkt het bij misnoegde automobilisten. "Maar daar oversteken richting Rekem is levensgevaarlijk. Alles zit daardoor strop. Er zijn mensen die soms drie kwartier kwijt zijn om nog maar uit het centrum weg te geraken. Dit is niet meer normaal en nog nooit zo erg geweest."

Oplossingen in de maak

Volgens burgemeester Marino Keulen is de verkeersdrukte altijd fel geweest, maar zijn de problemen zéker niet afgenomen sinds het circulatieplan op 30 oktober van kracht is. Er zijn volgens hem wel oplossingen in de maak. "Er komt een rotonde aan de kruising van de Jan Rosierlaan en de Europalaan, maar pas ten vroegste in 2020. Tot dan vragen we aan het Agentschap Wegen en Verkeer om dringend verkeerslichten te plaatsen. Momenteel durven sommige automobilisten de Europalaan niet oversteken, waardoor het achterliggende verkeer vast zit. Haal dat probleem weg, en je creëert ruimte." In de Onderwijsstraat overweegt het bestuur tweerichtingsverkeer, maar daar mogen de fietsers dan weer niet onder lijden. "Want het zijn de fietsers en voetgangers die momenteel wél vol lof zijn. Het centrum was voor hen nog nooit zo veilig. Dit plan kwam er na tal van klachten over de verkeerssituatie in het verleden. Verandering is niet fijn, maar compromissen sluiten, is noodzakelijk. We proberen goed te doen voor iedereen."

Niet autovrij

Bij oppositiepartij N-VA vinden ze dat alles dringend herbekeken moet worden met experts. "We kregen van de bevoegde schepen het antwoord dat de auto's dan maar moeten wegblijven uit het centrum, maar zo simpel is dat niet", zegt Johan Pauly van de N-VA. "Vanuit andere dorpskernen richting het centrum fietsen, is niet voor iedereen evident, en veel ouders pikken hun kinderen na het werk op. Lanaken heeft veel te zwaar ingezet qua infrastructuur op het Spartacusplan. Maar hun eigen secundaire wegen zijn ze vergeten."


Geen enkele partij is voorstander van een volledig autovrij centrum.