Iedereen enkele uren kasteelheer

MIDDELEEUWS SLOT VIA ACTIVITEITEN MEER OPEN VOOR PUBLIEK

Ghislain d'Ursel en Simon de Merode aan het kasteel van Laarne.
Foto Didier Verbaere Ghislain d'Ursel en Simon de Merode aan het kasteel van Laarne.
Het kasteel van Laarne wordt meer opengesteld voor het publiek. Eigenaar vzw Historische Woonsteden en Tuinen laat een frisse wind waaien door het middeleeuwse slot. In december brengen 80 lokale acteurs een kerstverhaal tot leven in de musical Kerstmagie.

De vzw Historische Woonsteden en Tuinen is eigenaar van het kasteel van Beersel, van het Waalse Corroy-le-Chateau en van Laarne. Ze kochten de panden, restaureerden ze de afgelopen jaren minutieus en zetten ze open voor het publiek. "Sinds de verjonging van onze raad van bestuur hebben we ook meer slagkracht en ambitie om het kasteel van Laarne meer open te stellen voor het publiek", zegt graaf Ghilsain d'Ursel van de vzw. Dat begint al komend weekend, als de provincie Oost-Vlaanderen er twee dagen neerstrijkt voor een mini-floraliën ter promotie van de Gentse azalea. Je kan er van 10 tot 18 uur in verschillende zalen creatieve opstellingen met de kleurrijke plant bewonderen. In de tuin organiseert EROV een markt Lekker Oost-Vlaams met 20 producenten van streek- en hoeveproducten en de Gentse azalea's. De inkom bedraagt 5 euro en is gratis voor kinderen tot 12 jaar.

Kerstmagie

Ondertussen werken heel wat enthousiastelingen aan decors en kledij voor het spektakel Kerstmagie. Hiervoor ging de vzw in zee met Simon de Merode die al enkele jaren zijn kasteel in Westerlo opent voor deze magische productie. "Na het succes in Westerlo willen we het kasteel van Laarne als decor gebruiken voor een magisch kerstverhaal. In en rond het kasteel word je ondergedompeld in een magische kerstsfeer met speciale lichteffecten. Wie deelneemt aan een kerstwandeling doorheen het kasteel komt gedurende een uurtje in een unieke wereld terecht met muziek en theaterstukjes. Achter elke hoek schuilt iets onverwachts. We vertellen het verhaal van de duizendste verjaardag van de Kerstman en zijn jaloerse broer in de hoge torenkamer. Het is een interactief verhaal, want de kinderen mogen mee toveren. Op het einde is er een groot feest in de balzaal van het kasteel. Op die manier laten we ook kinderen op een plezante manier kennis maken met dit mooie erfgoed", vertelt producer en kasteelheer Simon de Merode.


"In Laarne kregen we meteen de medewerking van ruim 80 lokale acteurs en ook de ploeg van Festivaria (die instaat voor de spektakels op het Donkmeer, red.) springt mee op de kar. De animatie komt uit de kerstmuts van regisseur Luc Stevens. Van 8 tot 23 december zijn er dagelijks wandelingen voor het kasteel. En op de binnenkoer kan er gedronken en gegeten worden", zegt de Merode. "In de toekomst behoort ook een zomerspektakel tot de mogelijkheden. We willen dat de bewoners en de verenigingen van Laarne het kasteel weer inpalmen", besluit Ghislain d'Ursel. Alle info en tickets nu reeds te koop www.kerstmagie.be.