Gerenoveerde woning wint architectuurprijs

Uitreiking architectuurprijs 2018 in Laarne.
Didier Verbaere Uitreiking architectuurprijs 2018 in Laarne.

De 2de editie van de tweejaarlijkse Architectuurprijs in Laarne gaat naar de gerenoveerde rijwoning van architect Milos Van de Berge in de Gaverstraat in Kalken. Uit een lijst van 315 projecten werd de woning unaniem door de jury uitgekozen. Architect Van den Berge stond zelf in voor de verbouwing van het arbeidershuis uit de jaren 1930 dat hij ook met zijn gezin bewoont. De jury prees de creatieve, intelligente en duurzame aanpak met respect voor de historiek van de plek. De oorspronkelijk zeer kleine rijwoning transformeerde hij in een gezinswoning met een groot ruimtegevoel en een prachtig zicht op de tuin en het landschap achteraan. Ook de typische baksteenstructuur van de Interbellumperiode werd hierbij letterlijk en figuurlijk extra in de verf gezet door de zwarte kleur op de voorgevel. Hij kreeg voor zijn prestatie een premie van 1250 euro van het gemeentebestuur. “Niet alles moet gesloopt worden. Het bebouwen van landelijke kavels met open eengezinswoningen is ecologisch en maatschappelijk niet langer houdbaar. De jongere generatie moet leren inzien dat een klein perceel, een beperkte bouwbreedte of een verouderde starterswoning ook kansen biedt”, aldus de winnende architect. 




Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels