Ook website politiezone is onveilig

OPLOSSING TEN LAATSTE TEGEN 9 OKTOBER

Nadat vorige week bekend raakte dat de stedelijke website van Geel niet veilig is, blijkt nu dat ook de site van politiezone Geel-Laakdal-Meerhout niet goed bestand is tegen hackers. Oppositiepartij Open Vld wil dat het probleem onmiddellijk wordt aangepakt, volgens korpschef Dirk Van Aerschot zal er ten laatste tegen 9 oktober een oplossing zijn.

Vorige week woensdag bleek uit een reportage van het VRT-journaal dat de stedelijke website www.geel.be niet over een veilige 'https'-verbinding beschikt. Daardoor zou de informatie die gedeeld wordt via dit netwerk onderschept kunnen worden. Twee dagen nadien zorgde het stadsbestuur er al voor dat de website wel zo'n veilige verbinding kreeg. Bovendien raakte ook bekend dat de website in het voorjaar van 2018 in een nieuw jasje gestoken zal worden.


Nu blijkt de website van politiezone Geel-Laakdal-Meerhout echter in hetzelfde bedje ziek.

Vertrouwelijke informatie

"Na onze verontwaardiging over de onveilige gemeentewebsite hebben de diensten zeer snel werk gemaakt van een veilige https-verbinding. Enkele leden van Jong Vld ontdekten echter dat ook andere websites, waaronder die van de politiezone, nog niet beschikken over een veilige verbinding. Dat is echter noodzakelijk gezien er zeer vertrouwelijke informatie op wordt gedeeld", vertelt Myriam Smets, voorzitter van Open Vld Geel.


Het gaat dan onder meer over formulieren via het digitaal loket voor het online melden van moeilijkheden met inwonende minderjarige kinderen, drugsfeiten, sluikstorten en vandalisme en het aanvragen van snelheidscontroles en fietslabels. Aangiften van diefstallen, graffiti en diverse beschadigingen verlopen dan wel weer via een veilige verbinding op de website Police-on-web van de federale overheid aangezien je daarvoor je elektrische identiteitskaart gebruikt. Ook het afsprakensysteem van de politiezone heeft een veilige verbinding.

Nog nooit gehackt

Volgens korpschef Dirk Van Aerschot komt er zo snel mogelijk een oplossing. "Na de reportage van afgelopen woensdag hebben we meteen actie ondernomen door na te vragen hoe het met onze website zit. Toen bleek dat die maar gedeeltelijk beveiligd is, hebben we de opdracht gegeven aan onze leverancier om voor een veilige verbinding te zorgen. Ten laatste tegen 9 oktober zal dat in orde komen." Van Aerschot benadrukt daarnaast dat er nog nooit informatie gelekt is via de website. "Onze website wordt met zeer degelijke firewalls beveiligd. Zo'n drie jaar geleden was er een serieuze cyberaanval, maar de website bleef overeind, daarna hebben we hem bovendien nog meer beveiligd. De mensen kunnen dus nog met een gerust hart via de website aanvragen of meldingen versturen."