Lenn (8) en Maurice (9) halen 2.900 euro op voor het Kinderkankerfonds met glasinzameling: “Nog 100 euro, dan zijn we tevreden”

Neefjes Maurice Quequin (9) en Lenn Devlaeminck (8) uit Kuurne hebben er hun laatste glasophalingstocht opzitten. Ze kregen hulp van vriendje Victor zaterdag.
Henk Deleu Neefjes Maurice Quequin (9) en Lenn Devlaeminck (8) uit Kuurne hebben er hun laatste glasophalingstocht opzitten. Ze kregen hulp van vriendje Victor zaterdag.
Neefjes Maurice Quequin (9) en Lenn Devlaeminck (8) uit Kuurne hebben er hun laatste glasophalingstocht opzitten. Althans, de laatste échte tocht. Woensdag doen ze nog een laatste ronde om het ronde bedrag van 3.000 euro aan het Kinderkankerfonds te kunnen schenken.

Maurice en Lenn trokken de voorbije weken zo vaak ze konden de straat op met hun gocarts, met mama’s Cindy en Sofie Casier in hun kielzog. “Heb je oud glas staan? Ik breng het voor jou naar de glasbol, zo hoef jij het niet te doen. En in ruil geef je mij een centje voor het Kinderkankerfonds.” Lenn heeft het zinnetje al tientallen, of zelfs honderden keren afgehaspeld, maar ook vandaag deed hij het nog met evenveel overgave als de eerste keer.

Vrijgevige mensen

Een vriendin van mama’s Sofie en Cindy heeft een dochtertje dat aan leukemie lijdt. In heel Kuurne worden ten voordele van het Kinderkankerfonds acties op poten gezet onder de noemer ‘Team Suzan’, om het meisje een hart onder de riem te steken. Maurice en Lenn wilden ook wel iets doen, zeiden ze, en dat mocht meteen van Sofie en Cindy. “Want we vinden dat belangrijk, dat onze kinderen bereid zijn om anderen te helpen.” Johan Debrabandere - de ijsjesman die dit najaar zijn allerlaatste ijsjesronde reed- was de eerste die vanmiddag zijn deur opendeed. Hij twijfelde even of hij wel nog glas had staan, maar Lenn en Maurice hadden geluk. 5 euro in het potje. “We schrikken er eigenlijk van hoe vrijgevig alle mensen zijn”, zegt Cindy Casier. “Echt hartverwarmend.” De man van Margot Deloddere even verderop was eigenlijk net naar de glasbol geweest. “Maar kom maar hier met jullie potje, ik stop er sowieso een centje in. Zo’n sympathieke actie, en dan nog op zo’n koude dag, dat verdient een duwtje in de rug.”

Op bestelling

Toen Sofie en Cindy de aanvraag invulden om erkend te worden als actie in het kader van de Warmste Week, moesten ze inschatten hoeveel hun actie zou kunnen opleveren. Honderd euro hadden ze gegokt. Ze hadden de vrijgevigheid van de Kuurnenaars flink onderschat: gisteren klokten ze af op 2.900 euro. “Wat? 2900 euro? Dat is bij 3.000 euro, zeiden Lenn en Maurice. “Dan rukken we woensdag nog één keer uit voor een extra honderd euro.”

Wie de twee jongens nog wil steunen, zal een bezoekje moeten aanvragen. “Mensen die vragen of we even passeren, daar gaan we nog naartoe. Vandaag was dus de echte laatste ronde. Het is mooi geweest.”  Acht dagen zijn ze op pad geweest, in de koude en zelfs in de regen. “Een enkele keer hebben we de gocarts een paar uur thuis gelaten, omdat het gewoon té hard regende", vertelt Sofie. “Toen hebben we de huizen bezocht tegen de grens met Kortrijk, omdat die sowieso wat ver lagen.” Ook de mama’s zijn blij met wat hun zoontjes gepresteerd hebben. “We kunnen een mooi bedrag schenken, en voor de jongens was het ook leerrijk. Niet iedereen was bereid om iets te geven, de deur werd zelfs een paar keer voor hun neus dichtgegooid. Daar moeten ze ook mee leren omgaan, hé.”

De ‘buit’ van de jongens bij hun laatste ronde.
Henk Deleu De ‘buit’ van de jongens bij hun laatste ronde.
Maurice en Lenn vervoeren het glas op een aanhangwagentje.
Henk Deleu Maurice en Lenn vervoeren het glas op een aanhangwagentje.
De mensen blijken een pak vrijgeviger te zijn dan de neefjes hadden gedacht. Ze haalden al bijna 2.900 euro op de voorbije weken.
Henk Deleu De mensen blijken een pak vrijgeviger te zijn dan de neefjes hadden gedacht. Ze haalden al bijna 2.900 euro op de voorbije weken.
De mensen blijken een pak vrijgeviger te zijn dan de neefjes hadden gedacht. Ze haalden al bijna 2.900 euro op de voorbije weken.
Henk Deleu De mensen blijken een pak vrijgeviger te zijn dan de neefjes hadden gedacht. Ze haalden al bijna 2.900 euro op de voorbije weken.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • LEEN LOODTS

    Proficiat jongens

  • Andre De Groote

    Gewoon prachtig chapeau