Carmine staat 35 jaar in mannenkledingzaak Charden: “Mannen kopen ineens alles wat ze nodig hebben voor de rest van het seizoen”

Carmine Delmote (59) uit Kuurne staat 35 jaar achter de toonbank van Charden, een kledijzaak voor mannen in de Kerkstraat.
Henk Deleu Carmine Delmote (59) uit Kuurne staat 35 jaar achter de toonbank van Charden, een kledijzaak voor mannen in de Kerkstraat.
Carmine Delmote (59) uit Kuurne staat 35 jaar achter de toonbank van Charden, een kledijzaak voor mannen in de Kerkstraat. “Ik ben toch wel bij de anciens in ons centrum”, zegt ze. Het was haar schoonmoeder Jeanine Soenen die de zaak Charden in 1975 startte.

“Ik ben afkomstig van Tiegem, maar ik kwam via mijn man Stijn Vanderbeke in Kuurne terecht”, vertelt ze. “Mijn schoonmoeder Jeanine besloot in 1984 om gezondheidsredenen met haar zaak te stoppen, en ze vroeg aan mij of ik Charden niet wilde overnemen. Ik ben opgegroeid in een familie van zelfstandigen, en droomde er ook wel van om ooit zelf een zaak uit te bouwen. Het kwam wat vroeg, op mijn 24ste, maar ik heb beslist de sprong te wagen. En het heeft me nog geen dag gespeten.”

Glaasje cava

Charden is een vrij kleine zaak. “Maar zo kan ik wel alles alleen doen”, zegt Carmine. “Het is net de sterkte van Charden, dat ik mijn klanten altijd persoonlijk kan helpen. Klanten die hier toekomen, worden in de watten gelegd. Ik bied mijn klanten altijd een glaasje cava aan, of een pintje. Ik probeer ervoor te zorgen dat ze zich thuis voelen.” Carmine heeft heel veel vaste klanten. “90 procent van de mensen die hier binnenwandelen, kopen ook iets. Ik weet de maten van mijn klanten beter dan hun vrouw hun maat kent. En ik haal uit wat ze graag zien. In een kwartiertje tijd staan ze hier helemaal in het nieuw”, lacht Carmine. “Mannen gaan dan ook meestal winkelen als ze echt iets nodig hebben, en dan twijfelen ze niet lang of ze iets willen of niet. Ze kopen ineens alles wat ze nodig hebben voor het hele seizoen. Dat is toch een heel groot verschil met dames. En mannen roddelen ook niet, dat valt me ook op.”

Stress

Het is niet altijd even eenvoudig geweest, voor Carmine. “Je hebt toch wel veel stress, in onze sector. De seizoenen komen dicht op elkaar. Als het bijvoorbeeld tot in oktober goed weer blijft, heb je enkel nog november en december om je hele seizoen goed te maken. De concurrentie met het internet wordt ook steeds groter. Dat ik gratis retouches aanbied, dat is een van de zaken waar ik die concurrentie mee het hoofd kan bieden. Ik doe het nog altijd heel graag, en ik ga het blijven doen tot mijn 65ste, als mijn gezondheid het toelaat.”

Op 22, 23, 24 maart organiseert Carmine een feestweekend. Klanten krijgen dan een attentie.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.