Bpost wil 4 brievenbussen schrappen in Kuurne

In Kuurne verdwijnen de komende vijf maanden 4 van de 13 rode brievenbussen. Het gaat om de postbussen in de Bavikhoofsestraat, de Brugsesteenweg , de Kasteelstraat en het Marktplein. Burgemeester Francis Benoit maakt zich zorgen.
In Kuurne verdwijnen de komende vijf maanden 4 van de 13 rode brievenbussen die de gemeente op dit moment heeft.
Mozkito In Kuurne verdwijnen de komende vijf maanden 4 van de 13 rode brievenbussen die de gemeente op dit moment heeft.

“Ik heb begrip voor de beslissing van bpost om bussen te schrappen, maar ik vind dat ze er niet de juiste bussen uitpikken”, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V). “De bussen in de Brugsesteenweg, op het Marktplein en de Bavikhoofsestraat, vlak naast het Kruiske, zijn erg gekend. Ik zou deze liever niet zien vertrekken.”

Bpost bouwt in heel België het aantal brievenbussen af: er staan er op dit moment ongeveer 12.900 overal verspreid in Vlaanderen, en de bedoeling is om dat aantal naar minstens 10.000 te brengen. Er worden overal bussen geschrapt, behalve in 100 gemeenten. In onze regio wordt enkel Lendelede gespaard.

Op wandelafstand

“De Belg stuurt steeds minder brieven en dat merkt bpost ook in het gebruik van de rode brievenbussen”, zegt Barbara Van Speybroeck, persverantwoordelijke bij bpost. “Tussen 2004 en vandaag is het aantal brieven in de rode brievenbussen met 60 procent gedaald. In diezelfde periode is het netwerk van rode brievenbussen echter nagenoeg onveranderd gebleven en nooit aangepast geweest aan de evolutie van het gedrag van de klanten. Dit heeft als gevolg dat bijna een kwart van de rode brievenbussen minder dan 6 brieven per dag ontvangt. Daarom heeft bpost beslist het netwerk geleidelijk aan aan te passen, met behoud van de huidige bereikbaarheid en dienstverlening voor de klanten. Dit betekent concreet dat - naast het huidige netwerk van postkantoren en postpunten dat onveranderd blijft - de klant binnen een straal van 500 meter in stedelijk gebied en 1.500 meter in landelijk gebied toegang zal hebben tot een rode brievenbus.”

Het is nog niet 100 procent zeker dat de postbussen op die vier plaatsen verdwijnen. Bpost heeft naar alle gemeenten een brief gestuurd om hen te melden wélke bussen zouden geschrapt worden. “Maar we communiceren nog niet over welke bussen waar geschrapt zouden worden”, zegt Van Speybroeck. “Gemeenten kunnen nu nog suggesties doorgeven. Zo kunnen ze vragen een brievenbus te laten staan als daar vlakbij een nieuwe wijk zou komen, bijvoorbeeld, of een andere weghalen die langs een drukke weg is.” Burgemeester Benoit gaat zijn opmerkingen zeker doorgeven.

Klanten vinden hun dichtstbijzijnde brievenbus steeds via www.rodebrievenbus.be. Wie minder mobiel is, kan zijn post altijd meegeven met zijn postbode.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.