‘Hemels Brood & Gebak’: diaken Filiep opent na 28 jaar als schilder nu zijn eigen bakkerij

Na een carrière van 28 jaar als schilder, wordt diaken Filiep bakker.
Henk Deleu Na een carrière van 28 jaar als schilder, wordt diaken Filiep bakker.
‘Hemels brood & gebak’, dat is de slogan waarmee diaken Filiep Depoortere (48) reclame maakt voor zijn bakkerij Sint-Pieter in Kuurne, die zaterdag opent. 28 jaar werkte hij als schilder, maar nu combineert hij de catecheselessen die hij geeft met taarten en broden bakken.

De carrièrewending komt voor Filiep Depoortere niet helemaal uit de lucht gevallen. “Bakker worden, het was al mijn grote droom toen ik nog op de schoolbanken zat”, vertelt Filiep. “Dat ik de bakkersopleiding zou volgen, was voor mij dan ook de evidentie zelve. Het werd Ter Groene Poorte in Brugge. Ik liep er samen school met Sergio Herman en Roger van Damme, trouwens. Van zodra het mocht, ging ik in het weekend en in de vakanties werken in verschillende bakkerijen in Kuurne.”

Bijklussen

Maar Filiep koos na zijn opleiding, vreemd genoeg, dan toch niet voor een job in de bakkerswereld. “Ik was het even beu, want naast mijn bakkersopleiding op school ging ik élk weekend en élke vakantie als bakker gaan bijklussen. Bovendien was er in de jaren 80 met 15 bakkerijen al een overaanbod in Kuurne.” Na een aantal maanden ‘bezinnen’, besloot Filiep om als schilder aan de slag te gaan. Hij liet zich omscholen, om daarna ruim 20 jaar als zelfstandig schilder zijn brood te verdienen.

Anderen helpen

Filiep is een vrij gekende burger in Kuurne. Naast die job als schilder, was hij tien jaar lang vrijwilliger bij de brandweer. Hij zit in de Orde van de Ezel, is de drijvende kracht binnen Kuurne laat Leven en een organisatie die elk jaar een kerstfeest organiseert voor minderbedeelden. En sinds 2015 is hij ook diaken. “Ik heb altijd een sterke drang gevoeld om mij ten dienste te stellen van anderen. Het is dat gevoel dat mij over de streep heeft getrokken om de opleiding tot diaken te volgen. In 2015 werd ik door kardinaal De Kesel tot diaken gewijd.” Filiep, die actief is in de parochies Sint-Katrien, Sint-Michiels en Sint-Pieters, mag net als een priester doopvieringen en huwelijksmissen voorgaan, catecheselessen geven en begrafenissen leiden. 

Van nul

Dat Filiep naast zijn functie als diaken- die hij niet opgeeft, voor alle duidelijkheid- opnieuw de bakkersschort opneemt, is vooral te danken aan zijn echtgenote Darline Houffelyn. “Toen een van de bakkerijen waar ik zelf nog als jonkie in gewerkt heb, te koop kwam, vroeg zij of dat niet iets voor ons zou zijn. Toen onze plannen om die bakkerij over te nemen op niets waren uitgedraaid, was de goesting te groot om er niet op een andere manier mee verder te gaan. We besloten een pand langs de Brugsesteenweg om te bouwen tot een bakkerij en van nul te starten.”

Opfrissen

Bakkerij Sint-Pieter wordt de bakkerij gedoopt, en ze gaat zaterdag open. Filiep is dezer dagen druk bezig om zijn bakkerskennis op te frissen. “Het is tenslotte 28 jaar geleden dat ik die opleiding heb gevolgd. En de leverancier waar ik mijn bloem aankoop, stuurt deze week iemand om samen nog even alle nieuwigheden te overlopen.” 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marianne Delmulle

    Toffe carrièreswitch - Chapeau !

  • Claude Moerman

    Wij wensen jullie veel succes toe