"Dat interactieve bord, dat is straf"

SENIOREN NEMEN WEEKJE PLAATS OP SCHOOLBANKEN SPES NOSTRA

Tachtigers Lena en Roger volgen aandachtig de les.
Deleu Tachtigers Lena en Roger volgen aandachtig de les.
34 senioren hebben deze week plaats-genomen op de schoolbanken van middelbare school Spes Nostra Kuurne, om een lesje mee te pikken met de zesdejaars. Tachtigers Lena en Roger luisterden gisteren met volle aandacht naar 'meneer Tanghe' van economie. "Dat interactieve bord, dat is toch straf", klinkt het.

In het kader van de openschoolweek opende Spes Nostra Kuurne deze week haar deuren, in samenwerking met het Sociaal Huis. "De voorbije jaren hebben we met het Sociaal Huis elk jaar 'een intergenerationele dag' georganiseerd, een dag waarop we jongeren traditiegetrouw meenemen naar de leefwereld van ouderen", zegt OCMW-voorzitter Bram Deloof (N-VA). "Jongeren woonden die dag onder meer een bijeenkomst bij van de ouderraad, om er over bepaalde thema's te debatteren. Dit jaar kwam het voorstel om het eens andersom aan te pakken en ouderen mee te nemen naar de leefwereld van jongeren."


Senioren mochten daarom deze week in het uurrooster van de zesdes van Spes Nostra een aantal lessen kiezen die ze graag wilden volgen: economie, Engels, godsdienst, fysica, wiskunde, natuurwetenschappen, Duits, chemie, Nederlands, aardrijkskunde of geschiedenis. "Senioren krijgen de kans om hun kennis van het middelbaar onderwijs te testen en aan den lijve te ondervinden hoe sterk het onderwijs veranderd is sinds zij nog naar school gingen", zegt Deloof.

De senioren in de les bij meneer Tanghe.
Deleu De senioren in de les bij meneer Tanghe.

Kleinkinderen volgen

Marc Vandaele volgde mee met de les Duits. "Ik kan mezelf vrij goed behelpen in het Duits. Ik wilde niet meteen iets bijleren, maar eerder zien hoe Duits tegenwoordig gebracht wordt in de klas. Wat mij vooral is opgevallen: vroeger moesten wij alles zelf opschrijven. Nu krijgen ze al een groot deel van de leerstof gedrukt, in een cursus of op extra blaadjes."


Lena Maddens (80) en Roger Samyn (81) zagen hun kans schoon om de school van de twee kleinkinderen op een originele manier te leren kennen. En toevallig kwam kleinzoon Tanguy net uit het lokaal waar zij economie zouden volgen. "We horen de kleinkinderen veel praten over de school. Het is echt leuk dat we hier eens op de schoolbanken mogen zitten. We zijn benieuwd hoe het lesgeven geëvolueerd is."

Vinger opsteken

Leerkracht Kristof Tanghe had net een les over faillissementen gepland, met onder meer een luikje over de wet Renault, die in het leven geroepen werd na de sluiting van Renault Vilvoorde 20 jaar geleden. Lena en Roger konden zich goed uit de slag trekken en Roger gaf ook enkele correcte antwoorden. Alleen die vinger opsteken, daar was hij nog niet zo goed mee weg. "Ik vind het tof om hen in de klas te hebben", zegt leerling Yara Lemey. Lena en Roger keerden tevreden terug naar huis. "Heel interessant. En dat interactief bord, dat is echt wel heel straf."