Steven speelt op één been EK 'Amp' Voetbal

Steven Vancoppenolle verdedigt onze Belgische driekleur op het EK Amp Voetbal.
Foto Ronny De Coster Steven Vancoppenolle verdedigt onze Belgische driekleur op het EK Amp Voetbal.
Kruishoutemnaar Steven Vancoppenolle (37) verdedigt momenteel mee de nationale eer tijdens het EK voetbal voor mensen met een amputatie in Turkije. Hij speelt op één been- met krukken- als aanvaller bij de Red Flamingo's. "We amuseren ons rot. Deze ervaring pakken ze ons nooit meer af", glundert Steven.

Steven Vancoppenolle werd geboren met een te kort rechterbeen. "Het is zo'n 15 centimeter korter dan mijn linkerbeen, waardoor ik me in het dagelijkse leven behelp met een prothese", steekt hij van wal. Voor zijn passie voetbal steunt hij echter op krukken.


"Jaren geleden zag ik op Terzake toevallig een reportage over 'ampvoetballers'. Onmiddellijk was ik geprikkeld en niet veel later begon ik te trainen."

Hechte groep lotgenoten

Amp voetbal wordt gespeeld door zes veldspelers met één been en een keeper met één arm. "Elke speler loopt op krukken, waarmee we de bal niet mogen raken. We spelen op een veld met de breedte van een normaal voetbalplein en met twee duivel-doeltjes", legt hij uit.


"Ondertussen doe ik het al vijf jaar. "In het begin gaat dat natuurlijk niet zo makkelijk, want het is bijzonder intensief. Ik speel met het G-team van Sparta Petegem én met het nationaal team. We hebben een hechte groep en zijn allemaal lotgenoten. Dat maakt het voor ons aangenaam."

Red Flamingo's

De Red Flamingo's - want dat is de ludieke naam van het nationale team - werden enkele maanden geleden door de voetbalbond erkend en verblijven momenteel in Istanbul om daar de nationale eer te verdedigen voor het EK Amp Voetbal.

Uniek

"Een unieke ervaring natuurlijk. We hebben onze eerste matchen tegen Italië en Polen dan wel verloren, maar dat drukt de sfeer niet. We amuseren ons enorm en doen hier bijzonder veel ervaring op. Deze ervaring pakken ze ons nooit meer af. Eens thuis zullen we nu nog gemotiveerder zijn om harder te trainen. Dat doen we om de twee weken in het trainingscomplex van de Rode Duivels. Dat is uiteraard ook uniek. En dat beseffen we allemaal", besluit hij met een knipoog.


(TVR)