"Op zijn knieën gesmeekt om vergiffenis"

AUTOMOBILIST RIJDT WOONKAMER BINNEN WAAR BEWONER OP SOFA LIGT TE SLAPEN

De ravage in de woonkamer is compleet. De sofa waarop Pascal aan het slapen was, stond aan de linkerkant.
Thomas Vandewalle De ravage in de woonkamer is compleet. De sofa waarop Pascal aan het slapen was, stond aan de linkerkant.
Bij een ongeval op de Nazarethsesteenweg in Lozer is gisterenmorgen een wagen in de gevel van een woning terechtgekomen. De bewoner raakte bedolven onder het puin, maar liep als bij wonder geen verwondingen op. "De bestuurder smeekte me om vergiffenis, vertelt Pascal Van Damme wiens huis onbewoonbaar werd verklaard.

Het ongeluk gebeurde gistermorgen even voor 6 uur op de Nazarethsesteenweg. De chauffeur reed met zijn Audi richting Lozer toen hij in de bocht ter hoogte van het kruispunt met de Lozerkerkweg van de baan raakte en recht de woning van Pascal Van Damme binnen reed. "De klap was enorm", doet de 51-jarige bewoner zijn verhaal. "Ik lag benden te slapen in de zetel en die is maar liefst anderhalve meter opgeschoven. Het schilderij dat aan de muur hing, belandde ook nog eens op mij." Toch duurde het even vooraleer Pacal besefte wat er gebeurd was. "Ik werd wakker in een grote rookwolk, waardoor ik in het begin de ravage niet zag. Pas enkele minuten later realiseerde ik me de ernst van de situatie. Ik heb heel veel geluk had", beseft de man. "Dit had veel erger kunnen aflopen."


De chauffeur, een man uit Kruishoutem, kon zelf uit zijn verhakkelde voertuig klauteren. "Het is een wonder dat hij niet gewond raakte. Midden de puinhoop smeekte hij me op zijn knieën om vergiffenis", vervolgt Pascal. "Ik weet niet of de man gedronken had, maar hij moet in elk geval te snel hebben gereden. Er is hier maar 50 kilometer per uur toegelaten, maar veel bestuurders rijden een pak sneller op deze gewestweg. Hier gebeuren dan ook wel vaker ongevallen. Zo ging enkele maanden geleden nog een voertuig over de kop. Toch is het de eerste keer dat iemand mijn woning binnen rijdt."

Thomas Vandewalle

Onbewoonbaar

Aangezien de woning dreigde in te storten, diende de brandweerpost van Kruishoutem het pand op verschillende plaatsen te stutten. "De steunmuur in het midden van de woning is grotendeels vernield, net als de gevel en zowat de volledige woonkamer", zegt luitenant Kris Vermaerke. "Toen we ter plekke kwamen, stond de wagen bijna volledig in de woning." Het huis werd onbewoonbaar verklaard. Burgemeester Joop Verzele (CD&V) kwam ter plekke en ging samen met het OCMW op zoek naar noodopvang voor de bewoner. Die werd uiteindelijk ook gevonden.

De Audi wordt uit het huis op de Nazarethsesteenweg gehaald.
Thomas Vandewalle De Audi wordt uit het huis op de Nazarethsesteenweg gehaald.

Ouderlijk huis

"Toch hoop ik snel terug naar huis te kunnen. Al besef ik dat er heel wat werken zullen nodig zijn om dit pand weer bewoonbaar te maken", zucht Pascal. "Helaas is een groot deel van mijn inboedel ook rijp voor de schroothoop. Een spijtige zaak. Aangezien dit mijn ouderlijk huis is, waren aan elk voorwerp tal van herinneringen verbonden."

De brandweer stut de woning en dicht ze met houten panelen.
Thomas Vandewalle De brandweer stut de woning en dicht ze met houten panelen.