Liberalen willen afschaffing huisvuilbelasting in Kruisem

Wel een huisvuilbelasting moeten betalen in Kruishoutem, terwijl die in Zingem niet bestaat, dan kan niet”, klaagt Filip Geysens maandag aan in de gemeenteraad van Kruisem.
Ronny De Coster Wel een huisvuilbelasting moeten betalen in Kruishoutem, terwijl die in Zingem niet bestaat, dan kan niet”, klaagt Filip Geysens maandag aan in de gemeenteraad van Kruisem.
De liberale fractie in de gemeenteraad wil dat het gemeentebestuur de huisvuilbelasting afschaft. In Zingem bestaat die taks niet, maar de Kruishoutemnaren betalen die wel nog. “Dat kan niet langer, nu we één gemeente vormen”, zegt gemeenteraadslid Filip Geysens (Open Vld). Hij vraagt maandagavond in de gemeenteraad dat de huisvuilbelasting verdwijnt.

In Kruishoutem betalen alleenstaanden elk jaar 32,50 euro aan huisvuilbelasting. Voor alle overige gezinnen is het tarief 52,50 euro. “Die belasting bracht jaarlijks ongeveer 154.000 euro op voor de gemeente Kruishoutem. De fiscale inkomsten uit het afhalen van huisvuil maken dus maar 1,61 procent uit van de totale fiscale inkomsten. De gemeente Kruisem kan dankzij de fusie rekenen op een schuldovername van 7.832.000 euro (ongeveer 500 euro per inwoner). De fiscale inkomsten uit het afhalen van huisvuil zijn budgettair dus ook niet noodzakelijk”, vindt Filip Geysens.

Financieel voordeel

De inwoners van het vroegere Zingem haalden gemiddeld gezien een groter financieel voordeel uit de daling van de personenbelasting (Kruishoutem) en de daling van de opcentiemen (Zingem) die in december 2017 door de gemeenteraden van beide gemeenten werden goedgekeurd, respectievelijk een daling van slechts 52 euro voor een gemiddeld gezin uit Kruishoutem tegenover een daling van ongeveer 93 euro voor een gemiddeld gezin uit Zingem. Een aantal retributies die al in november 2018 op de gemeenteraad van Kruishoutem en Zingem werden goedgekeurd voor het volledige grondgebied Kruisem (tarieven voor nieuwe identiteitskaart, rijbewijs, huwelijk, nvdr.) betekenden vooral voor de inwoners van de vroegere gemeente Kruishoutem een aanzienlijke verhoging”, bedenkt Geysens.

“Alle Kruisemnaren zijn gelijk voor de wet, dus moeten de inwoners van dezelfde gemeente gelijk worden behandeld. Het zou daarom niet fair zijn dat inwoners van het vroegere Kruishoutem nog gedurende een jaar een belasting moeten betalen die voor de inwoners van Zingem niet geldt”, motiveert Geysens het voorstel tot afschaffing, waarmee hij maandagavond naar de gemeenteraad trekt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.