Vlaamse primeur: eerste elektrische veegwagen

De elektrische veegwagen werd deze week geleverd
Kristof Pieters De elektrische veegwagen werd deze week geleverd
De gemeente Kruibeke pakt uit met een primeur en zet als eerste gemeente in Vlaanderen een elektrische veegwagen in om straten en pleinen proper te houden. 

Kruibeke is de eerste gemeente in Vlaanderen die de straten en pleinen zal schoonmaken met een 100 procent elektrische straatveger. Enkel in Brussel rijdt al een gelijkaardige machine rond. Het elektrische voertuig is een straatveger van het type Tenax. Met één laadbeurt kan er 8 tot 10 uur lang geveegd worden. 

De aankoopprijs ligt helemaal in lijn met de straatvegers met conventionele motoren. Dankzij de beperkte verbruiks- en onderhoudskosten echter, lopen de besparingen al snel op tot 20.000 euro per jaar. Voor de straatveger werd een extra personeelslid aangeworven dat onder meer instaat voor de bediening van de veger.

 “Er waren terecht veel klachten over de oude veegmachine”, zegt burgemeester Jos Stassen (SamenVoorKruibeke). “Die veegde niet meer zo goed en maakte bovendien erg veel stof. De nieuwe machine zal veel efficiënter werken en is dus bovendien duurzaam door de elektrische aandrijving.” 

De gemeente  investeerde ook in een CNG-vrachtwagen. CNG staat voor ‘Compressed Natural Gas’ of samengeperst aardgas, wat ook een pak minder vervuilend is. De gemeente koos voor een vrachtwagen met laadkraan en haakarmsysteem voor het transporteren van containers.

“Met deze investeringen wordt opnieuw een stap gezet  om het doel te bereiken van de burgemeestersconvenant en dat is de CO2-uitstoot voor minstens 20 procent terug te dringen tegen 2020", zegt burgemeester Jos Stassen tevreden. In totaal gaat het om een investering van zo’n 380.000 euro. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • De Graef Jozef

    Allez dan hoeven we onze straat niet zelf meer properhouden zoals de laatste jaren! het is te hopen dat ze van rond het kerkhof geraken.

  • Marcel Foubert

    In de Gildestraat kunnen jullie zich lustig uitleven.Een massa bladeren van hoge bomen en totaal geen bladkorven.De straat zou misschien dan terug wat netter worden. Ik heb dat in andere gemeenten nog nooit gezien....!

  • Corry Van Bogaert

    Hopelijk gaan ze deze dan meer gebruiken dan de vorige want in sommige straten is het echt smerig