Verhuis containerpark naar Nieuwe Baan afgeblazen: waar moeten Kruibekenaars in 2020 met hun grofvuil naartoe?

Afvalintercommunale Ibogem bezorgd want vergunning loopt in maart volgend jaar af

Het deel met de gratis afvalfracties van het containerpark van Rupelmonde grenst aan de tuinen van de woningen in de Geeraard de Cremerstraat met overlast als gevolg.
Kristof Pieters Het deel met de gratis afvalfracties van het containerpark van Rupelmonde grenst aan de tuinen van de woningen in de Geeraard de Cremerstraat met overlast als gevolg.
Waar moeten de inwoners van Kruibeke volgend jaar met hun grofvuil naartoe? Nu het nieuwe gemeentebestuur de verhuis van het containerpark naar de Nieuwe Baan heeft afgeblazen, blijft het nog maar de vraag. Een alternatief blijkt niet voor de hand te liggen en in maart volgend jaar loopt de huidige milieuvergunning af. De afvalintercommunale Ibogem maakt zich dan ook zorgen.

Sinds de opsplitsing in een gratis en betalend deel grenst het containerpark in Rupelmonde aan de tuinen van buren en die klagen over geluidshinder. Aangezien de milieuvergunning op 2 maart 2020 vervalt, werd enkele jaren geleden al beslist om het containerpark te verhuizen. De vorige bestuursploeg koos voor een nieuwe stek aan de Nieuwe Baan. Hiervoor werd ook al een RUP opgemaakt. De nieuwe coalitie ziet de verhuis echter niet zitten en wil een andere locatie. “Het gaat hier om één van de laatste stukken open ruimte langsheen de gewestweg en bovendien is het nog altijd vrij dicht tegen de bebouwing gesitueerd”, zegt burgemeester Dimitri Van Laere (N-VA). “Ook aan de overkant van de baan is voor ons geen optie, want dat is een homogeen agrarisch gebied dat we niet willen verknoeien.”

Een alternatief ligt echter niet voor de hand. “De enige kmo-zone in onze gemeente, Hogenakkerhoek, komt niet in aanmerking want dat ligt vlakbij het bestaande containerpark in Melsele”, legt Van Laere uit. “De Heirstraat is een optie omdat zich daar al het hoogspanningsstation Mercator bevindt maar deze site is dan weer wat ver verwijderd. Eigenlijk is er ruimtelijk gezien nergens echt een geschikte locatie in onze gemeente. We hebben aan Ibogem nu de vraag gesteld om gesprekken op te starten met de afvalintercommunale MiWa om eventueel samen een containerpark uit te baten op de grens met Temse.”

Bij afvalintercommunale Ibogem maken ze zich grote zorgen over deze plotse ommezwaai. “Het is niet aan ons om te zeggen waar het containerpark moet komen maar we mogen wel geen tijd meer verliezen”, zegt voorzitter Roger Heirwegh (N-VA). “Het is aan de gemeente om een oplossing te zoeken en een stuk grond ter beschikking te stellen. Het is echter geen vijf voor twaalf, maar twaalf uur. Zo’n park bouw je immers niet in een paar maand en er gaan heel wat procedures aan vooraf. Een samenwerking met MiWa is iets dat in de toekomst zeker te overwegen valt maar op zo’n korte tijdspanne lijkt ons dat toch niet realiseerbaar.”

Wim Beeldens, directeur bij Ibogem, sluit zich hierbij volmondig aan. “Het zou op zich geen slechte zaak zijn als MiWa en Ibogem hun containerparken voor elkaar zouden openstellen maar dan moeten wel eerst de tarieven gelijkgesteld worden. Dit is voorlopig nog toekomstmuziek. De vraag is gesteld maar MiWa wil zo’n beslissing overlaten aan een volgende raad van bestuur en die moet nog samengesteld worden. Bovendien moeten we ook aan de inwoners van Kruibeke denken. Als het containerpark in Rupelmonde volgend jaar de deuren moet sluiten en er geen alternatief is, zullen ze zich veel verder moeten verplaatsen wat dan weer een impact heeft op de mobiliteit. Ook kan het containerpark in Melsele dit niet zomaar allemaal opvangen. We zijn trouwens verplicht om per 30.000 inwoners een containerpark te voorzien. Aangezien we in ons werkingsgebied 85.000 inwoners hebben, moeten er drie containerparken zijn. Die moeten ook geografisch goed gespreid zijn. Nu is dat Verrebroek, Melsele en Rupelmonde. We willen zeker meedenken over alternatieven maar dat wordt geen eenvoudige oefening. Als we er niet tijdig uit geraken, kan de huidige milieuvergunning voor Rupelmonde misschien tijdelijk verlengd worden maar dan enkel als de buurt dat ziet zitten. Een nieuwe vergunning is op die plek in de huidige opstelling echter uitgesloten.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rudy Geerts

    Corry daar kunnen ze niet meer vergroten staat nu al opeen. Dan nog eens de weg er naar toe waar je nu al moet aanschuiven en de kmo klagen nu al dat ze moeilijk bereikbaar zijn dan. Dus ook geen oplossing.

  • Corry Van Bogaert

    Waarom niet gewoon alles samenvoegen in Zwijndrecht , misschien moeten ze dan een beetje vergroten maar ligt wel in een industriezone