Nieuw koningsdrama in Kruibeke:
SVK gewipt door coalitie CD&V met N-VA

Denert ontbindt eigen partij en laat die opgaan in N-VA, waardoor coalitie meerderheid krijgt met 16 zetels

Antoine Denert ontbindt zijn eigen partij om SamenVoorKruibeke ten val te brengen.
Kristof Pieters Antoine Denert ontbindt zijn eigen partij om SamenVoorKruibeke ten val te brengen.
Zes jaar nadat Antoine Denert uit het zadel werd gewipt door SamenVoorKruibeke, speelde zich een nieuw koningsdrama af in Kruibeke. Geheel buiten de verwachtingen gaat CD&V in zee met N-VA. Antoine Denert heeft zijn partij opgeheven en deze zal volledig opgaan in N-VA.

Het nieuws lekte maandag rond middernacht pas uit. Zetelend burgemeester Jos Stassen (SamenVoorKruibeke) kreeg een telefoontje van Filip Vercauteren (CD&V) met de droge mededeling dat zijn partij de coalitie met SVK niet zal verder zetten. Kort daarna kwam bevestiging van CD&V. Voorzitter Isolde Coens bevestigt dat CD&V heeft beslist om te gaan besturen met N-VA. “Met deze coalitie kiezen we voor een samenwerking in volle vertrouwen, gelijkwaardigheid en respect”, klinkt het. “De voorbije zes jaar heeft het team van CD&V met haar huidige coalitiepartner verschillende projecten op stapel gezet. Ondanks de mindere verkiezingsuitslag willen we met opgeheven hoofd vooruitkijken en verder bouwen aan de toekomst. Voor een aantal belangrijke punten vindt CD&V een bondgenoot in N-VA. Door een interne reorganisatie van deze partij is het mogelijk om met een meerderheid een stabiel beleid te garanderen.” CD&V was bij de verkiezingen inderdaad de grootste verliezer, maar zal nu wellicht wel als grootste winnaar uit de coalitievorming komen.

Uit op wraak

Het grote struikelblok tot nog toe was de figuur van Antoine Denert. Voor CD&V, die met Denert een legislatuur lang in een moeilijke coalitie zat, was een bestuur met hem uitgesloten. Denert haalde bij de verkiezingen echter zes zetels en zonder hem was een coalitie tussen N-VA (zes zetels) en CD&V (vier zetels) uitgesloten. Denert was uit op wraak en daar had hij veel voor over, héél veel zelfs. Hij is nu bereid om zijn eigen partij D.E.N.E.R.T. te ontbinden en te laten opgaan in N-VA. Hierdoor is een stabiele meerderheid mogelijk van zestien zetels en wordt SVK, met negen zetels de grootste partij, naar de oppositiebanken verwezen. Jos Stassen reageert woedend. “We zijn aan het lijntje gehouden en bedrogen. Dit is woordbreuk in het kwadraat. Er lag een akkoord op tafel, maar voor een postje meer heeft men nu de kar gekeerd. Hoe gaat men dit uitleggen aan de bevolking? Ik heb meer voorkeurstemmen gehaald op mijn eentje dan CD&V in zijn totaliteit.” 

Vandaag wordt tijdens een persconferentie om 11 uur meer toelichting gegeven en weten we wie burgemeester wordt en hoe de schepenmandaten verdeeld zullen worden. Dimitri Van Laere (N-VA) zou de eerste drie jaren burgemeester worden en daarna Filip Vercauteren (CD&V) laten overnemen. Het is ook nog onduidelijk of er nog een rol zal weggelegd zijn voor Antoine Denert.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • an Vanautgaerden

  Denert blijft in mijn ogen de man die nu ook verdoend postje moet terugkrijgen

 • Bart Robbrecht

  Boontje komt om zijn loontje, het is maar juist zo.

 • Urban Vyaas

  Beetje flauw van SVK om te beweren dat alleen alleen de eigen ploeg zes jaar geleden buitenspelval mocht gebruiken.

 • DIRK VAN DESSEL

  Eindelijk, de Kruibekenaars zullen een zucht van verlichting slaken nu hun groene goeroe het afbolt.

 • Roger Pingeon

  Alweer een slechte verliezer...