Natuur in Schelde aan opmars bezig

De natuur in de Schelde in deze regio doet het almaar beter. Bever, zeehond en meivis zijn volop aan een heropleving bezig. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

De heropleving van enkele diersoorten in de Schelde in onder andere Kruibeke en Waasmunster is opvallend. Terwijl het aantal bevers rond de Schelde in 2010 nog geschat werd op amper twaalf, liep dat aantal tegen 2012 op naar 32. Vorig jaar waren het er al 248.


"En dat terwijl het dier sinds 1848 uitgestorven was in deze regio", zegt Schauvliege. "De bevers leven in een groot deel van de Sigmaplan-gebieden, waar gecontroleerde overstromingsgebieden worden aangelegd. Het gaat onder andere om de Oude Durme en de Puten van Ham in Waasmunster en de Polders van Kruibeke."

Betere waterkwaliteit

De aanleg van getijdengebieden speelt ook een belangrijke rol voor de toename van de fint, of meivis. Die brengt het grootste deel van zijn leven door in zee, maar plant zich voort in rivieren. Vorig jaar werden de fint gespot aan de Paardeweide in Berlare en de Polders van Kruibeke. "De aanwezigheid van die dieren is een goede indicator van de gezondheid van de Schelde", zegt Schauvliege. "De belangrijkste reden van het recente succes van de fint is dan ook de betere waterkwaliteit. Al in 2012 waren er tekenen van paaiactiviteiten, maar dat leidde niet tot succesvolle voortplanting. Die is er sinds kort wel. Vorig jaar was de meivis in het voorjaar zelfs één van de dominante vissoorten in de rivier."


Tot slot duiken er ook almaar meer zeehonden op. Terwijl er in 2010 slechts acht aanwezig waren, zijn dat er ondertussen meer dan 60. "Door de betere waterkwaliteit neemt het visbestand toe en dus hebben zeehonden hier voldoende eten", weet Schauvliege. "We verwachten dat zeehonden de Schelde in de toekomst alleen nog maar meer gaan gebruiken als eetkamer." (DND)