Houten reus krijgt plaats op Scheldelei

GROOTSTE 'COSMOGOLEM' TER WERELD WORDT PER SCHIP VERVOERD

Pieters
Op de Scheldelei wordt volgende maand een houten reus geplaatst. Het gaat om een CosmoGolem, naar een ontwerp van kunstenaar Koen Vanmechelen. Wereldwijd staan er al een dertigtal, maar Kruibeke krijgt de grootste. De zes meter hoge kolos zal per schip vervoerd worden van de scheepswerf in Rupelmonde naar de Scheldelei.

Koen Vanmechelen creëerde de CosmoGolem in 1986. Het kunstwerk staat symbool voor universele kinderrechten. Momenteel staan er een dertigtal golems verspreid over de hele wereld, van Botswana en Namibië tot Pakistan en India. Volgende maand heeft Kruibeke ook een golem. "En het is met zes meter meteen de grootste ter wereld", klinkt het bij schepen Tina Van Havere en burgemeester Jos Stassen.


Het idee voor een golem werd zeven jaar geleden al gelanceerd door de vereniging 'Tij. Die wou de houten reus met zijn voeten in de potpolder plaatsen. "Maar er werd gevreesd dat de houten planken de sluizen zouden blokkeren", zegt Alex Deyaert van 'Tij. De onderwijsraad besliste het plan over te nemen. "We hebben nauwgezet de plannen gevolgd. Vanmechelen is ook bij ons op bezoek geweest en heeft zijn zegen gegeven om een groter exemplaar te bouwen", zegt voorzitter Karl Fievez.

Transport met ponton

De constructie staat in een loods van de Nieuwe Scheldewerven. Eigenaar Peter Janssens zorgde voor de stalen ruggengraat van de kolos. "Die zorgt voor extra stabiliteit, maar het betekent ook dat hij enkel rechtstaand getransporteerd kan worden", legt Janssens uit. "Op 8 mei wordt de golem getransporteerd met een ponton over de Schelde", vult Van Havere aan. "De scholen van Rupelmonde en Bazel zwaaien hem uit en de scholen van Kruibeke verwelkomen hem bij aankomst."

Inhuldiging

De plechtige inhuldiging is voorzien op 9 mei. "De mouwen van de golem zullen ter plaatse worden bevestigd", zegt Fievez. "We hebben de planken verdeeld onder de scholen die ze op een artistieke manier zullen bewerken. Zo is er een stukje van elke school in het reusachtige beeld. De golem heeft ook een luikje op de plaats van zijn hart waar kinderen hun geheime boodschappen, tekeningen en gedichten aan kunnen toevertrouwen."


De CosmoGolem krijgt ook een eigen thema rond anti-pesten. Elk jaar op 17 februari wordt er een anti-pest activiteit rond de golem georganiseerd.