Denert en N-VA reiken hand naar CD&V

Coalitie in de maak tegen SamenVoorKruibeke

Antoine Denert is bereid in de loop van de legislatuur een stap terug te zetten
Kristof Pieters Antoine Denert is bereid in de loop van de legislatuur een stap terug te zetten
SamenVoorKruibeke heeft gisteren de overwinning geclaimd, maar de kans is zeer reëel dat een coalitie wordt gevormd zonder deze partij. Antoine Denert wil de sjerp teruggrijpen en zit nu met N-VA en CD&V rond de tafel. Denert zou volgens het scenario na enkele jaren een stap opzij zetten. CD&V heeft nu plots de sleutel in handen.

Denert sleepte maar liefst zes zetels in de wacht, evenveel als zijn voormalige partij N-VA waar hij bij de vorige verkiezingen lijsttrekker was. De 12 zetels zijn samen echter niet voldoende om een meerderheid te vormen. Daarvoor moet ook CD&V mee in bad worden genomen. De betrokken partijen bevestigen dat er gesprekken bezig zijn. 

Antoine Denert bevestigt de contacten. “Ik ben een christelijk mens en heel vergevingsgezind”, lacht hij. “Ik kom uit dezelfde nest als N-VA en we hebben dezelfde achterban. Het is logisch dat de hand wordt uitgestoken. We hebben dit ook gedaan naar CD&V. Ik begrijp niet hoe het kan dat zij zo’n zwaar verlies hebben geleden terwijl ze in een zelfde coalitie zat als SamenVoorKruibeke.”

Fakkel doorgeven

Nochtans was het dezelfde CD&V die zes jaar geleden Denert naar de oppositiebanken verwees en zelfs de burgemeesterssjerp afstond aan SamenVoorKruibeke om dit te verwezenlijken. “Zes jaar is lang in de politiek”, vindt Denert. “We moeten naar de toekomst kijken en niet naar het verleden.” Hij is bereid om hiervoor een offer te brengen. “Kijk, ik ben nu 72 jaar en ben niet van plan om verder te doen tot ik met krukken loop. Ik denk dat het dan logisch is dat ik in de loop van de legislatuur de fakkel doorgeef aan een opvolger. Voor mij is het belangrijk dat ik dan zelf beslis wanneer ik een punt zet achter mijn carrière als burgemeester en die kans heeft men mij zes jaar geleden niet gegeven.”

Dat SamenVoorKruibeke met voorsprong de grootste partij is, vormt voor Denert geen probleem om een coalitie tegen Jos Stassen te smeden. “Ik doe dan juist hetzelfde wat SamenVoorKruibeke vorige legislatuur met mij heeft gedaan. Een meerderheid is een meerderheid!”

Sleutel in handen

N-VA bevestigt de gesprekken eveneens. "Ons programma leunt nu eenmaal dichter aan bij dat van Denert en CD&V", zegt Dimitri Van Laere. "Onze voorkeur gaat dus uit naar een centrum-rechtse coalitie. We zijn met de drie samen met stip de grootste, dus het is legitiem dat we deze coalitie nastreven. We mogen niet op de feiten vooruitlopen, want CD&V heeft wel zware klappen gekregen. We beseffen dat de vorige legislatuur moeilijk is verlopen tussen Denert en CD&V, maar ze zijn toen wel gegroeid terwijl ze nu veel stemmen verloren hebben. CD&V heeft nu in ieder geval de sleutel in handen."

N-VA zette Denert echter ook uit de partij de voorbije legislatuur. "Maar het water is niet zo diep als velen denken", zegt Van Laere. "Er zijn altijd nauwe banden gebleven. We hopen deze week nog te landen met onze besprekingen."

Terrein verkennen

Bij CD&V worden de gesprekken ook bevestigd. "Maar die zijn vooralsnog aftastend", benadrukt Filip Vercauteren. "De echte onderhandelingen zijn nog niet begonnen. Ons bestuur heeft gisterenavond mij het mandaat gegeven om het terrein te verkennen en met iedereen te spreken. De oppositie is geen optie. Dan worden we volledig buiten spel gezet. Er zijn met Koen Maris en Kris Smet twee nieuwkomers die nu hun stempel kunnen gaan drukken en dat gaat beter als we mee in het beleid zitten. De opdoffer die we nu gekregen hebben, is immers nog een afrekening voor het verleden. Veel kiezers hebben ons verweten dat we vorige keer de burgemeesterssjerp te impulsief hebben afgestaan. Pia De Monie en Erik Blommaert hebben hier nu de prijs voor betaald, terwijl ze als schepenen enorm hard hebben gewerkt."
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludo Colman

  De enige democratische keuze van CD&V is toch overduidelijk om samen met DENERT en NVA 66% van de kiezers te volgen ? Terug samen gaan met Stassen zou een ongelofelijk kleine meerderheid geven en een echte schande zijn..

 • Gino Denil

  Een partij die 34% van de stemmen krijgt en 3 zetels vooruit gaat in de wind zetten. Door de verliezers en rancune oude verzuurden die samen gaan. Dat is nu eens respect voor de kiezer van Kruibeke. Hopelijk haalt de CD&V nooit geen stemmen meer in die gemeente als ze dat doet.

 • Berlinda Van Roy

  Blijkbaar wordt het laatste nieuws gesponsord door Denert, of is het Denert die gesponsord wordt door het laatste nieuws ?

 • raf janssens

  Stassen is gejost tot groot jolijt van de meerderheid van Kruibeke

 • Ivan Roelands

  Het beste wat er kan gebeuren voor kruibeke is gewoon Denert aan het roer. Cdnv heeft dit monsterverlies geleden omdat samen voor kruibeke alles voor zichzelf geclaimd hebben. Denert met cdnv een nva is de enige juiste keuze.