Crowdfunding moet bevolking warm maken voor led

Minister Annemie Turtelboom vervangt symbolisch de eerste straatlamp door een energiezuinige ledlamp.
Foto Pieters Minister Annemie Turtelboom vervangt symbolisch de eerste straatlamp door een energiezuinige ledlamp.
Kruibeke heeft de ambitie om tegen 2019 alle straatverlichting te vervangen door energiezuinige ledverlichting. Om dat te verwezenlijken zullen ook de inwoners uitgedaagd worden. Ze kunnen binnenkort deelnemen aan een crowdfundingactie.

Minister Annemie Turtelboom (Open Vld) kwam gisteren persoonlijk een kijkje nemen in Kruibeke. Ze wilde zien hoe de gemeente haar ambitie waar wil maken om tegen 2020 een CO2-neutrale gemeente te worden. Schepen van Energiebeleid Kris Smet (SamenVoorKruibeke) wil dat de gemeente alvast het goede voorbeeld geeft en daarom wordt het energieverbruik van 23 gemeentelijke gebouwen onder de loep genomen. Sporthal De Dulpop, basisschool De Eenhoorn en het gemeentehuis komen als eerste aan bod. "De gemeenteschool is het pilootproject", zegt Smet. "Er wordt een aannemer geselecteerd die het gebouw op eigen kosten en risico zal verbeteren, waarbij de gemeente een vergoeding betaalt in functie van de gegarandeerde energiebesparing. De gebouwen van het OCMW en van de scholen van alle netten zullen zich aansluiten."


Met Eandis is eveneens een ambitieus project op touw gezet. Binnen de vier jaar moet heel Kruibeke overgeschakeld zijn op ledverlichting en zo veertig ton CO2 minder uitstoten. "Dat kost geld en we gaan ook onze begroting niet hypothekeren", zegt Smet. "Daarom gaan we in zee met private financiers, zoals banken. Later kunnen ook burgers via crowdfunding investeren in de projecten. Via de webpagina www.ikwilook.be kan ieder die dat wil ledverlichting in een straat van Kruibeke aanvragen. Er wordt ook gewerkt aan een smartphone-app. Zodra er meer dan twintig aanvragen zijn vanuit een straat, zullen we tot de actie overgaan. We zullen het aantal lichtpunten wel verlagen van 3.100 tot 2.800. Tegen 2019 hopen we dat er overal leds branden."

Energiezuinig

Het onderliggende idee van de burgerparticipatie is natuurlijk dat mensen thuis ook massaal zullen kiezen voor energiezuinige ledverlichting. Turtelboom is enthousiast en wil een aantal van de Kruibeekse ideeën opnemen in haar beleid. (PKM)