Bazel herdenkt het einde van WOI met huldeconcert, projecties en een nieuwe vredesboom

Het plantgat is door gemeentearbeiders al klaar gemaakt.
Kristof Pieters Het plantgat is door gemeentearbeiders al klaar gemaakt.
Op het kerkplein in Bazel zal zondag 11 november om 14 uur een nieuwe Vredesboom worden aangeplant. Zaterdag kan men ook al genieten van projecties op de buitenkant van de kerk en vindt ook een huldeconcert plaats.

Honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog worden in Bazel de vergeten helden gehuldigd en planten zullen de inwoners een nieuwe vredesboom aanplanten op het dorpsplein. Het vorig exemplaar werd eerder dit jaar geveld nadat de boom was aangetast door een agressieve zwam. Er werd tijdelijk een imposant kunstwerk met gevlochten rode draad in de plaats gezet maar dit weekend komt er dus een nieuwe boom in de plaats. Er zal tegelijk een tijdscapsule begraven worden, met daarin een brief aan de toekomstige generaties. Tijdens de maand oktober hadden de Kruibekenaren die akkoord gingen met de inhoud – nooit meer oorlog – de kans om deze perkamentbrief te ondertekenen. Ook de 160 deelnemingskaartjes die tijdens het plechtige afscheid van de vorige Vrijheidsboom als rouwbericht werden achtergelaten, zullen in de capsule worden gelegd. Tot slot zullen ook de usb-sticks met teksten, foto’s en filmpjes van de Kruibeekse verenigingen zullen in de inox capsule verdwijnen. Iedereen wordt opgeroepen om een schop mee te brengen. Samen met de aanwezigen wordt vanaf 14 uur het plantgat opgevuld.

De nieuwste telg van Bazel zal om 14 uur het levenslicht zien, weegt 4.500 kilo bloot en is 10 meter groot. Het gaat om een zilverlinde of tilia tomentosa. Vanaf 14.15 uur wordt dit nieuwe leven gevierd in de Sint-Pieterskerk met een babyborrel. Al wie komt meedelen in de feestvreugde, ontvangt doopsuiker en een geboortekaartje.

Ter gelegenheid van 100 jaar einde van WOI is er op zaterdag 10 november ook nog een huldeconcert in de Sint-Pieterskerk. Kaarten kosten 15 euro aan de kassa. om 19 uur worden er eerst kindertekeningen geprojecteerd op de buitenkant van het kerkgebouw. Om 22.30 is er de projectie “l’Homme Armé”. Er is gratis parking aan sporthal De Dulpop. Meer info via www.huldeconcert.be.

Kristof PietersReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.