"Stookkosten swingen al jaren de pan uit"

NIEUW SCHOOLGEBOUW VOOR BASISSCHOOL REYNAERT

Directrice Martine Goossens voor de infrastructuur van de lagere school. Het gebouw dateert uit 1961 en is volledig opgeleefd.
Kristof Pieters Directrice Martine Goossens voor de infrastructuur van de lagere school. Het gebouw dateert uit 1961 en is volledig opgeleefd.
De basisschool Reynaert is door minister Crevits geselecteerd voor een nieuwbouwprogramma. Een private partner zal de school ontwerpen, bouwen en ook onderhouden. In totaal gaat het om investering van meer dan 5 miljoen euro. Reynaert is opgelucht want de huidige school is dringend aan vervanging toe. De directie stond zelfs op het punt om een deel van de schoolsite te verkavelen om het geld bijeen te sprokkelen, maar dat blijkt nu gelukkig niet meer nodig.

De gemeenschapsschool Reynaert dateert van 1961 en het gebouw is meer dan opgeleefd. "Elke zomervakantie steken we de handen uit de mouwen, maar structureel kunnen we natuurlijk niks veranderen", zegt directrice Martine Goossens. "Het is een typisch gebouw uit begin jaren zestig met een staalstructuur. Het is zeker solide, maar een ramp op vlak van energie. De stookkosten swingen al jaren de pan uit. We moeten ook continu loodgieters en elektriciens laten komen voor herstellingen."


Een eerste scenario tien jaar geleden was de renovatie van de school. "De dienst infrastructuur van het gemeenschapsonderwijs is komen kijken hoeveel het zou kosten om de ramen en het dak te vervangen. De investering zou echter hoog oplopen en we bleven uiteindelijk met een oud gebouw zitten. Ook het sanitair en de verwarming moet immers aangepakt worden."

Plan B

Omdat er met de lange wachtlijsten niet echt een vooruitzicht was op subsidies, schakelde de school over op plan B. "En dat was een deel van onze grond verkavelen", legt Martine Goossens uit. "We hebben een enorme lap grond en als we een deel konden verkopen als bouwgrond, zouden we hiermee toch een stuk van de kost kunnen financieren."


Voor dit plan moest de gemeente wil een RUP opmaken.


Zover moet het gelukkig niet komen want Reynaert is door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits nu als 1 van 13 Oost-Vlaamse scholen geselecteerd voor een zogenaamd DBFM-programma. Hierbij zal een private partner het ontwerp (design), de bouw (build), de financiering (finance) en het onderhoud van een gebouw gedurende 30 jaar (maintain) voor zijn rekening nemen. De Vlaamse overheid betaalt 30 jaar lang een vergoeding aan de private parner. Na 30 jaar wordt het gebouw automatisch eigendom van het schoolbestuur. Voor Reynaert gaat het om een investering van 5,2 miljoen euro.

Geschenk uit de hemel

Het nieuws komt onverwacht. "Maar het is een geschenk uit de hemel", glundert Martine Goossens. "We hopen zo snel mogelijk met een ontwerper te gaan samenzitten om onze wensen duidelijk te maken. We willen graag de nieuwbouw meer aan de straatkant optrekken waar nu de kleuterklasjes staan. In totaal zal er voor zo'n 2.500 vierkante meter aan vloeroppervlakte worden gebouwd. De huidige lagere school kan tijdens de werken behouden blijven zodat we enkel voor de kleuters containerklassen moeten zetten."


De gemeenschapsschool telt vandaag zo'n 150 leerlingen. "We zitten al enkele jaren op een zelfde peil en hebben van elke graad net één klas. Het is ooit anders geweest", geeft Martine Goossens toe. "We zijn er echter van overtuigd dat een nieuwbouw voor een flinke boost zal zorgen."