Krakers zetten leeg pand in brand

VOORMALIG WEESHUIS WORDT BINNENKORT OMGEBOUWD TOT SERVICEFLATS

Het dak van het pand is volledig uitgebrand.
rtbf Het dak van het pand is volledig uitgebrand.
Aan de Brusselsesteenweg in Kraainem heeft gisterochtend een hevige brand gewoed in het voormalig weeshuis Henri Jaspar. Vermoedelijk werd het vuur aangestoken door een kraker die zich wat wilde verwarmen. Het vervallen gebouw wordt binnenkort omgebouwd tot serviceflats.

De brandweer kreeg de oproep rond 8.30 uur binnen. Vermoedelijk merkte een voorbijganger de rook op waarna die meteen de hulpdiensten verwittigde. De brandweerkorpsen van Zaventem en Brussel snelden ter plaatse. "Bij aankomst stond het volledige dak in brand", klinkt het bij Marc Opstal, luitenant bij de brandweer van Zaventem. "De brand brak uit op de derde verdieping. Wellicht is de oorzaak te zoeken bij een kraker die daar verbleef en een vuurtje aanstak om zich te verwarmen. Bij het verlaten van het pand was het vuur waarschijnlijk niet helemaal gedoofd, waardoor het dak vuur vatte. Het duurde ongeveer een halfuur vooraleer de brand onder controle was. Nadien moest er nog tot in de namiddag nageblust worden. Er werd gelukkig niemand meer aangetroffen in het pand. Er vielen dus geen slachtoffers."


Het gebouw, dat vroeger een weeshuis voor kinderen was, heette destijds Institut Henri Jaspar. Het is meer dan honderd jaar oud en was eigendom van de Koninklijke Schenking (een Belgische autonome openbare instelling die de talrijke gronden, kastelen en andere gebouwen beheert die koning Leopold II van België in 1900 aan de Belgische staat schonk ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag nvdr.). Tot 2005 was Kind en Gezin er een tijd lang gehuisvest. Ondertussen is het in handen van Vulpia uit Kalmthout. Het bedrijf wil er binnen afzienbare tijd serviceflats in onderbrengen. "De voorstudie is ondertussen afgerond", vertelt Luc Van Moerzeke van Vulpia. "We hopen nu zo snel mogelijk met de gemeente rond de tafel te kunnen zitten, want zij moeten ons een vergunning geven. Als dat allemaal vlot verloopt, is starten in het voorjaar van 2015 een haalbare kaart."


De gemeente wil in elk geval dat de verloederde plek in haar gemeente snel verdwijnt. "Op dit moment is het erg aanlokkelijk voor krakers, wat soms problemen als drugs met zich meebrengt", klinkt het bij stedenbouwkundig ambtenaar Lucien Vogels. "Dat moet stoppen. We zullen nu bekijken of het gebouw niet tijdelijk dicht getimmerd moet worden om ongenode gasten weg te houden."

De brandweer moet het houten dak nog een lange tijd nablussen.
Baert Marc De brandweer moet het houten dak nog een lange tijd nablussen.