Ziekenhuis riskeert 12.000 euro boete na wanhoopsdaad patiënt

Maxime Petit

Het AZ Groeninge in Kortrijk riskeert een geldboete van 12.000 euro waarvan de helft met uitstel nadat een patiënte een wanhoopsdaad kon plegen. Dat gebeurde op 28 januari 2014 in de ondertussen gesloten campus Maria’s Voorzienigheid. 

De 57-jarige psychiatrische patiënte belandde toen op een kamer op de dienst Neurologie om een MR-scan te laten nemen. De patiënte slaagde erin om het raam te openen, sneed het vliegenraam door en sprong uit het raam naar beneden en overleed. De familie diende meteen klacht in tegen het ziekenhuis omdat ze niet begrepen hoe zoiets kon gebeuren in een veilig omgeving als een ziekenhuis. Het ziekenhuis was overigens ook op de hoogte van de problematiek van de vrouw. 

Uit onderzoek bleek dat het raam niet gesloten was met een sleutel en dat ook de ketting die er normaal voor zorgt dat het raam niet volledig open kan, niet was vastgelegd. Volgens de verdediging van het ziekenhuis ging dat om een vergetelheid door een persoon, en kan daarvoor het ziekenhuis op zich correctioneel niet verantwoordelijk worden gesteld. De nabestaanden van de vrouw vragen een schadevergoeding van in totaal zo’n 67.000 euro schadevergoeding. Vonnis op 17 oktober.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • patrick duyck

    Allez komaan, Amerikaanse toestanden hier

  • DIRK VANGOSSUM

    Zouden ze deze schadevergoeding doneren aan een goed doel? Iemand die echt zichzelf van het leven wil beroven hou je niet tegen.

  • ANN LIMBOS

    67.000 euro schadevergoeding ?? Die familie wil rap eens wat bijverdienen zeker.