Woning bomvol oorlogsmateriaal leeggehaald in Kortrijk, deel van straat afgezet

Alexander Haezebrouck
In Kortrijk is de civiele bescherming sinds vanmiddag bezig met het leeghalen van een onbewoonde woning vol oorlogsmateriaal. De politie besliste het huis leeg te halen nadat ze eerdere meldingen had binnengekregen dat de woning langs de Oudenaardsesteenweg volstond met oorlogsmateriaal.

De eigenaar van de woning was een verwoed verzamelaar. Omdat de bewoner, die al een tijdje niet meer in de woning woont, mentaal niet meer in staat is om voor het materiaal te zorgen, besliste de politie om over te gaan tot een opruimactie. Toen ze het huis binnengingen, bleek dat helemaal vol te staan met alle soorten oorlogstuig. 

Ook het parket in Kortrijk is op de hoogte en voert een onderzoek. Hoe groot de buit is en wat allemaal in de woning lag, is nog onduidelijk. De bewoner stond vroeger in de straat bekend als ‘de soldaat’, en was een graag geziene persoon in de omgeving. De Oudenaardsesteenweg is door de opruimactie voor een deel afgesloten voor het verkeer. Al het materiaal wordt voorlopig geplaatst in een tent voor de woning.

In totaal werden maar liefst zo’n een 40-tal vuurwapens en zo’n 150 explosieven gevonden in de woning, laat het parket van Kortrijk weten. Een aantal van die explosieven zijn niet ontmantelde exemplaren. De ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse om die explosieven mee te nemen en onschadelijk te maken. Alle wapens die een inbreuk uitmaken op de wapenwetgeving worden in beslag genomen. Volgens het parket was de eigenaar zich van geen kwaad bewust.

Alexander Haezebrouck
Alexander Haezebrouck18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Bohets

  Straf dat een man die hiervoor bekend stond dit toch zomaar kon doen, zonder eens controle te krijgen op zijn wapens en explosieven, en dit ondanks de wapenwet. We gaan hier blijkbaar stilaan naar amerikaanse toestanden.

 • Bart Meers

  sterkte aan de verzamelaar!

 • Rody Franks

  In een tent voor de woning??? Dus morgenvroeg is dat allemaal verdwenen en bij de criminelen terechtgekomen!

 • dominique van beylen

  dat ze die materialen aan een oorlogsmuseum geven dan is er nog iemand iets mee.

 • Ronald Van Ee

  Normaal als hij een vergunde verzamelaar is wat is dan het probleem? En wat gebeurt er nu met de aangeslagen wapens waarvan waarschijnlijk echte verzamelstukken bij zullen zijn ? Voor families? Of moeten ze vernietigd worden ? Indien het laatste zullen er wel hoog geplaatste zijn die gaan smullen en blij zijn hoewel zoiets nooit in ons land kan gebeuren net als tolk in ander artikel die van de ocmw moet rondkomen! ,