Wie redt gestut cafeetje Vera?

UITBAATSTERS STOPPEN EIND SEPTEMBER OP DE VLASMARKT

De kleurige voorgevel van het meest gefotografeerde cafeetje van Kortrijk.
Henk Deleu De kleurige voorgevel van het meest gefotografeerde cafeetje van Kortrijk.
Café Vera op de Vlasmarkt staat over te nemen. Het cafeetje is uniek in onze regio, vooral door de mooi versierde én gestutte blauwe gevel. "Het is de meest gefotografeerde gevel van Kortrijk, toeristen zijn er gek op", zeggen Rebekka Callewaert en Nele Van Coillie. De uitbaatsters stoppen eind september.

Het cafeetje is alleen al door de bijzondere gevel een bezoek waard. De gevel werd in 2011 gestut. Want er waren problemen met de stabiliteit, veroorzaakt door de bouw van een aanpalend flatgebouw. De uitbaatsters - Vera heropende goed twee jaar geleden - maakten een kunstwerk van de stellingen. Door ze met golfplaten te bekleden en te versieren met plantjes, lampionnen en lichtjes. Met als resultaat een heel gezellig terras voor maximum vijftig mensen.

De huidige uitbaatsters Rebekka Callewaert en Nele Van Coillie.
Peter Lanssens De huidige uitbaatsters Rebekka Callewaert en Nele Van Coillie.

Trinidad

"Het idee ontstond toen we op reis iets gelijkaardigs zagen op het eiland Trinidad", zegt Nele Van Coillie. "We krijgen er superveel mooie reacties op", vult Rebekka Callewaert aan. "Toeristen stoppen hier spontaan om foto's te nemen. We waarderen ook dat het stadsbestuur de versieringen toeliet."


Vera is ook binnen een buitenbeentje. Er hangt een 'instant happiness' sfeer. Alle standen en leeftijden zijn welkom. De muziek is divers en gaat van reggae tot techno. Maar straks is het voorbij. Want de uitbaatsters stoppen er eind deze maand mee.


"We blijven hartsvriendinnen, maar gaan nu elk onze eigen weg", klinkt het. Nele Van Coillie, die de opleiding Afrikaanse talen en culturen volgde in UGent, zoekt een reispartner om in het najaar richting Afrika te trekken. En overweegt een job in de ontwikkelingssector. Rebekka Callewaert plant een 'lange reis', die in Colombia start. "We hebben ons goed geamuseerd in Vera, we gaan elkaar missen", zeggen ze. "We ontmoetten hier toffe mensen. En we maakten van Vera trouwens ook een gekende cocktailbar."

Onder enkele stellingen met golfplaten werd een gezellig terras gecreëerd.
Henk Deleu Onder enkele stellingen met golfplaten werd een gezellig terras gecreëerd.

Groot feest

Rebekka Callewaert en Nele Van Coillie zoeken overnemers voor het café op de Vlasmarkt, dat eigendom is van brouwerij Verhaeghe uit Vichte "De brouwerij staat er helemaal achter, het mag hier zeker een café blijven", vertellen ze. "Wie interesse heeft, springt gewoon eens binnen." Vera is nog drie weken open. Het doek valt met de party 'sneu maar adieu', van vrijdag 22 tot en met zondag 24 september. Meer details volgen op Facebook. "Het wordt een groot feest, de klanten mogen het café leegdrinken", aldus de uitbaatsters.

De ingang van het café moet een soort van 'instant happiness' teweegbrengen.
Henk Deleu De ingang van het café moet een soort van 'instant happiness' teweegbrengen.